Programkereső

Emlékezők – Urbán Péter: Az utolsó őrség

Ingyenes
Székesfehérvár hagyományosan ünnepi előadással emlékezik az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire és áldozataira. Ebben az esztendőben október 23-án, szerdán 10 órakor az Emlékezők című eseményen a Szabad Színház Vasvári csoportja mutatja be Urbán Péter Az utolsó őrség című drámáját a Városház téren, Nagy Judit rendezésében.

A dráma a Corvin közi forradalmárok történetét dolgozza fel, elsősorban Pongrátz Gergely, a Corvin közi felkelőcsoport második és utolsó főparancsnokának visszaemlékezései, másodsorban az 1956-os forradalom egyéb történelmi dokumentumai alapján. Az előadás tartalmaz kortárs költeményeket és zenéket is, köztük a jelenleg a fehérvári levéltári feldolgozás alatt állókat is.

A dráma szereplői elsősorban fiatalok, kamaszok, a szovjet támadás ellen harcoló forradalmárok. A történet egy család – apa, két fia és két unokaöccse – eltérő személyiségein keresztül mutatja be azokat a dilemmákat, amelyek a harcoló embereket foglalkoztatják. A szovjet beavatkozás valószínűsége, a Nyugat segítő szándéka, a béke lehetősége, egy új társadalmi berendezkedés kialakítása körül folynak vitáik. De eközben szeretnek és küzdenek, versengenek és veszekednek egymással: a dráma dokumentumok és valós események alapján, fiktív hősökkel mutatja be a forradalom eseményeit.

Urbán Péter kortárs szerző, a Magyar Írószövetség tagja, író és irodalmár. Írásai önálló kötetben, illetve a Magyar Naplóban, valamint az Előretolt Helyőrség című irodalmi-kulturális mellékletben is megjelentek. A székesfehérvári Szabad Színházzal több éves alkotó kapcsolat fűzi össze. A három Erdődi című kamaradarabját ősbemutatóként a Szabad Színház rendezője, Nagy Judit állította színpadra; az előadás több előadói díjat is nyert az elmúlt évek folyamán.

A Corvin köz feladásakor játszódó darabot Nagy Judit rendezésében, a Vasvári Diákszínpad színjátszói és a Szabad Színház művészeinek közreműködésével láthatja a közönség október 23-án, szerdán 10 órakor a Városház téren.

Urbán Péter:

AZ UTOLSÓ ŐRSÉG

Ünnepi előadás az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére

 

SZEREPLŐK:

Antal – 40 körüli apa: Szabó Miklós Bence

Csabi – 19 éves fia: Major Gábor

Béla – 15 éves fia: Schneider-Zaj Ákos

Endre – 17 éves unokaöccs: Barna Levente

Dini – 15 éves unokaöccs: Szabó-Takács Zétény

Táskás – 17 éves pesti vagány: Péter Ákos

Szúnyog – 16 éves nyurga fiatal diák: Szoboszlai Ambrus

Kócos – 16 éves lány: Csutorás Emma

Hajnalka – 18 éves lány: Haag Blanka Lilla

Gabika – 15 éves lány: Kurucz Regina

Mütyür – 15 éves lány: Tőke Dorottya

Marika – 50 körüli nő: Szabó Takács Mona

Színes – 11 éves kisfiú: Kulcsár Péter Levente

Ottó bá – 60 körüli mozigépész: Szabó Miklós                                   

Vaják bácsi – 50 körüli házmester: Balogh Mihály          

János – frissen végzett orvos: Kutassy Bálint

Katalin – fiatal medika: Schneider Zoé

Újságárus: talpraesett fiatal lány: Kovács Réka

Viki – 15 éves fiatal lány: Müller Viktória

Családapa: Kovács Máté

 

Zene: Szabó Dániel Ferenc

Hangtervezés: Kovács Tamás

Rendező: Nagy Judit

Esemény weboldala

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Városház tér