Programkereső

Hiányzol, Fehérvár!

  • 2021.04.15.

Ezt hoznák vissza azonnal a helyi életbe a fehérváriak

A több mint egy éve tartó vírushelyzet és bizonytalanság bizony mentálisan is igen megterhelő lehet, fontos, hogy létünk ezen oldalával is komolyan foglalkozzunk. A magyar fővárosban létrejött egy olyan emlékhely, kortárs COVID-oltár, amelyen az arra járók elhelyezhetik – valóságos szöveges üzenet formájában – azokat a gondolataikat, amelyek ezt a hiányállapotot rögzítik és oldják kicsit. Hasonlóra kértük a fehérváriakat is, egyelőre online formában.

Budapesten a romkocsma-körzetek egyikében, konkrétan a Kazinczy utcában leltem rá egy kis kulturális oltárra, Hiányzol, Budapest! címmel. A Szimpla közvetlen közelében lévő kapualja valaki spontán kirakott két ócska faajtót, egy kis asztalt, rajta post-itekkel, rajzszögekkel és odakötött pár filctollat. A kompozíciót egyébként nem bántja, nem piszkálja senki, viszont tele van véleményekkel, vágyakkal és emlékekkel. Van, aki csak egy nevet firkant fel oda, egy hiányzó barátét, osztálytársét, ismerősét – de sokan azt is megfogalmazzák, mi hiányzik számukra konkrétan a korábban olyannyira nyüzsgő, lüktető magyar fővárosból.

Arra kértük a fehérváriakat, fogalmazzanak meg ők is ilyen gondolatokat. Bár hasonló emlékhely ténylegesen egyelőre nem jött létre a királyok városában, az online tér szerencsére lehetőséget ad arra, hogy virtuálisan küldjünk üzeneteket mindannyiunk kedvelt életterének, Székesfehérvárnak.

Íme, a teljesség igénye nélkül néhány vélemény – azaz: mi hiányzik Fehérvárból a legjobban a fehérváriaknak?
„A Barátság Mozi, az összes beülős kávéház, az éttermek és kávézók teraszai, a hangulat, a koncertek, a spontán baráti összeverődések...”
„A könyvtár, a kávézás, a mozi.”
„Társaságban egy korsó jó barna a Prága teraszán, napsütésben, egy sétálós délutánon.”
„A boldogság az emberekből!!! Nekem ez hiányzik! A mosolygó szemek, arcok!!!”
„A barátok, a beülős dumcsik és még a bulik is. Meg úgy egészében Szfvár.”
„Nekem innen messziről az anyukám, de kimaradt a karácsonyi vásár és a baráti találkozások a belvárosban. Nagyon kávéznék már a Fő utcán ... sütne a nap és integetnénk egymásnak a maszk nélküli ismerősökkel.”
„Hetedhét játékfesztivál, királyi napok, karácsonyi vásár.”
„Barátság Mozi, kávézások, sörözések, egy jó úszás az usziban...”
„Múzeumok csendje, hűvössége...”
„Kiállítások, műsorok a Petz-ben.”
„Összességében: a város. (…) A barátok, a rendezvények, a szabadság, a csavargás, az egészséges kapcsolatok, a beszélgetések…Hiányzik a teke…”
„Mosolyok, ölelések, leülni egy sütire, pizza és limonádé a Mauroban.”
„Az előadások és az azt követő beszélgetések az Igézőben!”
„A lüktetése! Mert ennek a városnak bizony van!”
„Találkozások, beszélgetések belvárosban, külvárosban. No, meg a bizalom egymásban.”
„Meló és bulik és a „visszaverődő" pozitív interakciók a Parabában.”
„Az emberektől, programoktól nyüzsgő belváros látványa, hangja. Az előre tervezett és a spontán találkozások, pillanatok kedves ismerősökkel és ismeretlenekkel. Az érzés, hogy körülölel a város, ahová tartozom - nem csak belső, de külső látható mosollyal töltsön el...”
„Nyüzsgés, könyvár, kézműves foglalkozások. Maga az élet...”
"Fehérvár, tele élettel”, na ez hiányzik.”
„A tánccsoportunk, a személyesen átélhető színház, koncertek, a buli a barátokkal a Pipacsban, vagy bárhol. Maga a tömeg, amit amúgy már nem is szerettem, most meg annyira nagyon jólesne…Egy kávé mellett bambulni a városi tavaszt és gyönyörködni a maszk nélküli emberi arcokban...”
„Színház: nézni és csinálni!”
„Nagyon hiányoznak a gyermekeim versenyein, előadásain, meccsein való részvételek, a drukkolások. Hiányzik a balettóra, az edzések. Hiányoznak a koncertek, a fesztiválok, a mozi, a színház. Hiányzik az úszás az uszodában. Hiányzik az Árpád fürdő, a szaunázások nagyon. Hiányoznak a barátokkal a reggelik, az ebédek, a vacsorák, a beülős, kiülős beszélgetések. Nagyon hiányoznak az utazások. Hiányoznak az arcok. A legjobban egy kedves barátom hiányzik, aki nagyon fiatalon hagyott itt minket.”

Kedves fehérváriak! Önöknek mi hiányzik a legjobban Székesfehérvárból?

Képeket készítette: Teleélettel.hu

Képek és videók