Programkereső

Több, mint negyven éve bridzselünk Fehérváron

  • 2019.11.14.

A négy évtizedet megélt, vagy túlhaladott civil szerveződésekből nincs túl sok a Királyok városában, ám a Fehérvár Bridzs Klub a kitartóak közé tartozik: alapjait a 70-es években fektették le lelkes helyi kártyarajongók. Azóta töretlen a fehérvári játékszenvedély, rendszeres programokkal, összejövetelekkel, versenyekkel és tanfolyamokkal. November legutolsó napján rendezik meg a III. Székesfehérvár Open nyílt bridzsversenyt, amellyel a dicsőség mellett pénzt is hazavihetnek a nyertesek. Meghosszabbított határidővel még lehet rá jelentkezni!

A 2018-as fehérvári Opent az MMK-ban rendezték meg.

A whist volt az előkép, ahhoz kell visszanyúlnunk, ha a bridzs történetét szeretnénk végig követni. Földrajzilag angol, de még korábbról inkább orosz eredetű kártyajátékról van szó, amelyben párok küzdenek egymás ellen. Világszerte több millióan hódolnak neki, játssza idős és fiatal, gazdag és szegény, viszont az érdekes, hogy a játéknak mára szinte egyeduralkodóvá vált modernebb formáját, a contract bridge-t egy multimilliárdos, Harold S. Vanderbilt dolgozta ki 1925-ben. A játékhoz tulajdonképpen csak egy pakli franciakártya kell (jokerek nélkül), meg egy papír ceruzával, hogy felírhassuk az eredményeket. A játékszabályok taglalásához viszont kevés lenne ennek az írásnak a terjedelme, röviden legyen elég annyi, hogy a két pár ütéseket vállal be, licitál és pontokat számol, mindezekkel együtt azért érzékeltethető, hogy sok figyelmet és kalkulálást, jó memóriát igénylő szórakozásról van szó. Ám éppen ezeket fejleszt is a játék, a társas kapcsolatainkról nem is beszélve.

Mátyás Csaba, a fehérvári Open verseny versenyigazgatója még ifiként ismerkedett meg a bridzs-zsel. Mondhatni, ki sem kellett érte mozdulnia, hiszen mindkét szülője játszott, a partitársak az otthonukban a Mátyás-család otthonában gyűltek össze olykor. Az összejárás amúgy is jellemző a bridzselőkre, a házaspárok gyakran alkotnak párt a játékban is, de olyanra is volt már több példa, hogy éppen a partik során került melegebb kapcsolatba egy-egy játékospár és lett nem egyszer tartós párkapcsolat, házasság a dolog vége.

A Fehérvár Bridzs Klubban jelenleg keddenként rendszeresen 6-8 asztalon játszanak klubversenyt a Barátság házában, ami 24-32 embert jelent (1 asztal = 2 pár = 4 fő), meséli Mátyás Csaba. Ezen kívül csütörtökönként Sukorón a Kultúrházban is tartanak kihelyezett klubfoglalkozást 4-7 asztalon, ahol az egyesület jelen levő tagjain kívül a Velencei-tó környékéről és Fejér megyéből elszórtan több helyről érkező barátokkal közösen bridzseznek. A játékosösszetartás egy idő után egyértelműbb társasági formát kívánt, így 2010 augusztusában megalakult az egyesület is. A tagság egy része már nyugdíjas, fontos az utánpótlásnevelés, mondja Mátyás Csaba.

- Az elmúlt egy évben három tanfolyamot szerveztünk: két belépő szintű kezdőt nagyon az alapoktól, és egy haladót is. A 20-30 évesek a kártyajátékok közül általában inkább ismerik a pókert (már csak azért is, mert az óriási tétek miatt felfokozott hangulatú partikat tartalmazó showműsort lehet látni a közvetítéseken), de azért van remény, hátha hallanak/olvasnak a bridzsklubról olyanok, akik érdeklődnek a szellemi sportok iránt. A jövő a fiataloké, és minél előbb célszerű megtanulni ezt a játékot, mert az egyik legösszetettebb gondolkodást igénylő kártyajáték, így az alapok megtanulása után bőven van sokéves (optimális esetben több évtizedes) tere a folyamatos fejlődésnek.

Kérdésemre, hogy miben segít a bridzs a hétköznapi életben, a versenyigazgató már sorolja is: fejleszti a matematikai, analitikus és logikus gondolkodást. Ezen kívül, mint minden sportban, itt is meg kell tanulni, hogy az ember jól tűrje, amikor legyőzik, ha más jobban jön ki az adott versengésből.

- És természetesen azt is, hogyan érdemes (szerényen és tisztelettel) hozzáállni egy győzelemhez, egy legyőzött ellenfélhez. Ezek nélkül a jellemformáló leckék nélkül véleményem szerint az életben nehezen boldogul bárki, ezen a téren a bridzs a többi -nem csak szellemi- sporthoz teljesen hasonló értékeket ad. De rendkívül gyorsan fejleszti a képzelőerőt is, hiszen az embernek sokszor kell magát gondolatban belehelyeznie egy másik játékos (legyen az partner vagy ellenfél) helyébe. Például: milyen lapja lehet amire kontrázott? hogyan gondolkodhatott, hogy ezt a színt hívta, nem pedig a másikat? A bridzsnek van interneten játszható verziója is. A világon több százezren játsszák ezt a szellemi sportot, és bármikor lép be az ember (akár hajnali kettőkor is), mindig talál a világ különböző részeiről többezer lehetséges partnert, akikkel le tud ülni játszani-kísérletezni, a másik előzetes ismerete és megkötések nélkül. Ez mindig egy új tapasztalás, és ha az ember közben beszélget is a partnerekkel, az segíti például az angol nyelvtanulást is.

A bridzselőket tömörítő hazai szövetség már tett lépéseket a bridzs iskolai megismertetése ügyében is. De más területen is mozgolódnak: a Magyar Bridzs Szövetség egy magyar startup céggel közösen, világelsőként kifejlesztette a hivatalos profi versenyekre a fizikai kártyapakli helyett speciális tabletekkel és célszoftverrel történő verseny lebonyolítást (ez a szabadalom a Lovebridge).

S hogy mi várható november 30-án a VOK-ban, az Open-en?

- Ez a hétvégi nyílt párosversenyünk kétfordulós, szombat délelőtt és délutáni fordulókra oszlik – vetíti elő a versenyigazgató. - A versenyen pár (2 fő) összeállítású egységek küzdenek egymással a végső győzelemért. Tavaly 18 asztalon zajlott a verseny (tehát 36 pár, azaz 72 fő küzdött), remélhetőleg idén többen leszünk. Fejér megyében ez az egyetlen ilyen népszerű, és ilyen magas szintű verseny az egész évben - pénzdíjas és mesterpontszerző (ez azt jelenti, hogy a teniszben vagy a sakkban ismeretes Élő-pontszámhoz hasonló skálán lehet előrébb kerülni, ha valaki jó eredményt ér el). A nevezési határidőt november 17-ig meghosszabbítottuk.
 És ha még nem tudunk bridzselni? Nos, kibicelni akkor is lehet, persze, ha az asztalnál ülők megengedik. De ha csendben vagyunk és figyelünk, a kibicelésből talán előbb, vagy utóbb eljutunk odáig, hogy egyszer majd mi ülünk valamelyik széken…

A fotók forrása: BridzsFehérvár