Programkereső

Igazak – ünnepi műsor október 23-án

Ingyenes
A Városház téren, ünnepi előadással emlékezik Székesfehérvár az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára október 23-án, 10 órakor.

2015-ben néhány fehérvári fiatal vállalkozott arra, hogy az akkori/mindenkori fiatalok szemszögéből mutasson fel ’56-ból egy darab eleven múltat. Ők, akiket a János vitéz Pelikán Kamaraszínházban tartott bemutatója óta a fehérvári média csak úgy hívott: a Nyolcak. A megyeháza dísztermében akkor bemutatott – rendhagyó – előadás „nagyot szólt”.  És attól a naptól Székesfehérváron az ünnepi műsorokat más mederbe terelte.

Hat év telt el azóta. Megannyi október 23-i műsor, megannyi ünnep. Diákok százai, megérintett nézők ezrei. Valódi közügy, igazi ünnep. 2021-ben, a hatodik évforduló tiszteletére visszanyúlunk az eredethez, és az egykor szűk térben eljátszott darabot kivisszük oda, ahová igazából való – a város nyílt terére. A régi Nyolcak helyére új Nyolcak érkeztek. Hat középfokú oktatási intézmény nyolc tehetséges diákja meséli el újra a történetet.

A lényeg azonban változatlan: ma is egy elképzelt történetet mesélnek el, néhány fiatal néhány napját – a század egyik legszebb forradalmának idejéből. Történetet, amit mindenki ismer.
 

SZEREPLŐK:

Mesélő: Csengey Márton 

Márkus Flóra: Farkas Eszter 

Gruber Irma: Török Laura

Körmendi Pista: Vágó Bendegúz 

Domonkos Feri: Helmrich Márton 

Papp Norbi: Somos Gergő 

Komlódi Szabi: Bíró Mózes 

Detre Pali: Németh Dávid 


Közreműködnek a Megadance Székesfehérvári Táncszínház Egyesület táncosai

A produkcióban felhasznált képek Fehér László Kossuth-díjas festőművész alkotásai


Videóinstalláció: Szöllősi Dániel

Vizuális rendező: Bobory-Michna Boglárka

Produkciós vezető: Harcos Edina

Zenei vezető: Cserta Balázs

Koreográfus: Rovó Tamás

Írta és rendezte: Matuz János

Esemény weboldala

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Városház tér