Programkereső

Emlékhelyek napja

Ingyenes
Középkori élő sakk, hagyományőrzők bemutatója, játékos ismeretterjesztő és kézműves foglalkozások családoknak, gyerekeknek, szakmai előadások az egykori koronázótemplomról, a helyhez illő muzsika és különleges, fényjátékkal kísért vezetés a romok között – május 14-én, szombaton minden korosztály számára kínál érdekes programot a Nemzeti Emlékhely a belvárosban. A rendezvény ingyenesen látogatható.

A Nemzeti Örökség Intézete hat évvel ezelőtt kezdeményezte, hogy a Kulturális Örökség Napjai és a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozathoz hasonlóan nemzeti és történelem emlékhelyeinknek is legyen egy programnapja, amely felhívja a figyelmet értékeinkre. Székesfehérvár a kezdetektől csatlakozott a kezdeményezéshez, idén is kinyílik a Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert kapuja, hogy minél többeknek legyen lehetőségük megismerkedni az egykori koronázótemplom történetével. 

EMLÉKHELYEK NAPJA

2022. május 14., szombat

Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert

 

10.00 Miről mesélnek a koronázótemplom romjai? – A Szűz Mária-prépostság templomának építés- és kutatástörténete: dr. Biczó Piroska régész szakvezetése
Dr. Biczó Piroska több mint 10 éven keresztül folytatott ásatásokat az egykori királyi bazilika területén. Az általa vezetett séta keretében a látogatók megismerkedhetnek a közel 1000 éves templom történelmi múltjával.

11.00 Középkori élő sakk: II. András keresztes hadjárata – Küzdelem, harc életre-halálra: látványos előadás élő szereplőkkel, egy valódi sakkjátszma alapján. Ebben az évben nemcsak egy csatát, hanem egy teljes hadjáratot visz színpadra az előadásban a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ művészeti intendánsa, Matuz János író-rendező. A szereplők mellett a vizuális technika modern vívmányai teszik teljessé a történelmi múltat idéző élményt.

13.00 Deákok és lovagok: ízelítő a 12–13. század zenéjéből a Musica Historica Együttessel

14.00 A Magyar Királyi Kardforgatók Rendjének bemutatója: távolra ható fegyverek, tradicionális íjak, számszeríjak, hajítófegyverek. A bemutató után váljon Ön is kardforgatóvá, és próbálja ki magát lovagként!

15.00 Középkori élő sakk: II. András keresztes hadjárata – Küzdelem, harc életre-halálra: látványos előadás élő szereplőkkel, egy valódi sakkjátszma alapján. Ebben az évben nemcsak egy csatát, hanem egy teljes hadjáratot visz színpadra az előadásban a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ művészeti intendánsa, Matuz János író-rendező. A szereplők mellett a vizuális technika modern vívmányai teszik teljessé a történelmi múltat idéző élményt.

16.00 Deákok és lovagok: ízelítő a 12–13. század zenéjéből a Musica Historica Együttessel

16.30 A Magyar Királyi Kardforgatók Rendjének bemutatója: szemtől szemben az ellenséggel, fegyverek a közelharcban

17.00 „…a halál árnyékának völgyében járok…” Mit rejtegetnek számunkra a királyi bazilika csontvázai? – Libor Csilla antropológus ismeretterjesztő előadása
Libor Csilla rendhagyó módon igyekszik átfogó képet adni a Székesfehérváron eltemetett uralkodók és családtagjaik csontvázaira vonatkozó ismeretekről, valamint az eddigi kutatások eredményeiről.

18.00 Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar kamaraegyüttesének koncertje – a műsorban a hely szakrális jellegéhez illő zenei darabok csendülnek fel az egykori koronázótemplom romjai között.

kb. 20.15 Fényben rejlő történelmi csodák – Látványos fényprodukció, rendhagyó tárlatvezetéssel.
A napnyugtát követően sötétbe burkolózik a Nemzeti Emlékhely, a fényjátéknak köszönhetően színes gótikus minták vetülnek a falakra, életre kel az egykori koronázótemplom.

 

KÍSÉRŐPROGRAMOK 10.00–18.00 óra között:

Szent István és II. András óriásbábja • Történelmi öltöző: viseletbe öltöztetés, emlékfotó készítése • Kézműves foglalkozások, játékok • Királyi és királynői medál készítése • Kódexkészítés iniciáléfestéssel • Kié a korona? – interaktív idegenvezetés gyerekeknek a Nemzeti Emlékhelyen ügyességi és ismeretterjesztő feladatokkal • Koronázási lakoma: a résztvevők interaktív játékos feladatok, rejtvények segítségével ismerkedhetnek meg a középkori ételekkel, fűszerekkel, étkezési kultúrával • Fabatkát ér címmel ismeretterjesztő játékos kincskereső az Árpád-korról • Lovagi tornapálya • A Magyar Királyi Kardforgatók Rendjének egész napos öltözet- és fegyverbemutatója

Esemény weboldala

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Koronázó tér 1.