Programkereső

Emlékhelyek napja

Ingyenes
Hagyományőrzők bemutatója, mesterségbemutatók, korabeli öltözékeket felvonultató „divatshow”, szakmai tárlatvezetések, kódfejtős és óriás társasjáték a koronázóbazilika történetéről – május 13-án, szombaton 10.00–18.00 óra között minden korosztály számára érdekes programokkal készül az Emlékhelyek napjára a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ és a Szent István Király Múzeum. A rendezvény ingyenesen látogatható a Nemzeti Emlékhelyen.

A Nemzeti Örökség Intézete hét évvel ezelőtt kezdeményezte, hogy nemzeti és történelmi emlékhelyeinknek is legyen egy olyan programnapja, amely felhívja a figyelmet értékeinkre. Székesfehérvár a kezdetektől csatlakozott a kezdeményezéshez, így – ahogyan minden esztendőben –, idén is kinyílik a Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert kapuja, hogy minél többeknek legyen lehetőségük megismerkedni az egykori koronázótemplom történetével.

EMLÉKHELYEK NAPJA

2023. május 13., szombat, 10.00–18.00
Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert

10.00–17.00  A Magyar Királyi Kardforgatók Rendje fegyver- és öltözetbemutatója

A hagyományőrző csapat középkort idéző sátrával korabeli táborhelyet, életképet mutat be a közönségnek korhű viseletben és felszereléssel. A fegyverkiállításon az érdeklődők kezükbe is vehetik a fegyvereket, a lemezpáncélt, a vállalkozó kedvűek akár a sodronyinget is felpróbálhatják, és persze fotón, videón meg is örökíthetik az eseményt.

10.00  Érdekességek a koronázótemplom történetéből – A Szent István által építtetett egykori koronázótemplom történetéről is hallhatnak az érdeklődők a Nemzeti Emlékhelyet bemutató szakvezetésen Biczó Piroska régésztől.

10.00, 12.00, 14.00 és 16.00  Bazilika születik – óriás társasjáték családoknak, felnőtteknek, baráti társaságoknak

Utazzanak velünk a múltba! Óriás társasjátékunkban felépíthetik a Szent István által alapított koronázó bazilikát, átépíthetik a későbbi évszázadok stílusában, és kialakíthatják saját családi nyughelyüket. A résztvevő csapatok kvízkérdésekben és ügyességi játékokban mérik össze tudásukat és erejüket a végső győzelem érdekében. Kalandra fel!

11.30  Miről mesélnek a királyi bazilika falai? –  Reich Szabina régész tárlatvezetése gyerekeknek, felnőtteknek, családoknak

11.00 és 15.00  A Magyar Királyi Kardforgatók Rendjének harci bemutatója

13.00 és 16.00  A középkor divatja – A felvonuló modelleket Látrányi Viktória és Vidermann Csaba mutatja be a nézőknek.

15.00 Óriásbábok felvonulása – Szent István király, Boldog Gizella királyné, Szent Imre herceg és Asztrik püspök a Vörösmarty Színház elől indulva a Fő utcán át érkezik a Nemzeti Emlékhelyhez. A menetet a Sub Rosa régizenei együttes kíséri, a kikiáltó útközben be is mutatja az Árpád-ház nagyjait a közönségnek.

 

Kísérőprogramok:

10.00–18.00  „feltámadnak ős százados sírok…” – kódfejtős játék családoknak (+10 éves gyerekekkel), felnőtteknek, baráti társaságoknak

Már javában zajlott az 1848-as forradalom és szabadságharc, amikor a székesfehérvári koronázóbazilika területén előkerült III. Béla király és első felesége sírja. De vajon ki volt az a régész, aki elvégezte ezt a páratlan leletmentést? Kódfejtős játékunk során a Középkori Romkert fontos helyszíneit körbejárva, rejtvényeket megfejtve tárul fel a résztvevők számára e jeles tudós munkássága és ásatásának részletei.

10.00–18.00  Középkori betűírás, iniciáléfestés korabeli eszközökkel, hagyományos technikákkal • Papírmerítés: mesterségbemutató és foglalkozás • Érmeverés Hunyadi Mátyás és Károly Róbert arcképével

 

A rendezvény sajtónyilvános. A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

Esemény weboldala

Facebook oldal

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Koronázó tér 1.