Programkereső

Meg-Ki filmklub közönségtalálkozóval: Háromezer számozott darab

Színház és film izgalmas keverékét láthatja a közönség a Barátság mozi Meg-Ki filmklubjában március 29-én, szerdán 18 órától: a Háromezer számozott darab című film a Cigány magyar című színházi produkció filmes adaptációja. A Tallinni Black Nights Nemzetközi Filmfesztiválon díjazott film premier előtti vetítése után a rendező, Császi Ádám lesz a város művészmozijának vendége, az estre a klubtagok 700 forintért válthatnak belépőt.

A rassz témájáról rasszizmus nélkül beszélni: erre tett kísérletet a Tudás Hatalom csoport és Császi Ádám Cigány magyar című színházi előadása, amelyet nagy kritikai és közönségsiker fogadott hazánkban, és a darabot meghívta a neves berlini Deutsches Theater. A rendező a Háromezer számozott darabbal e korábbi színdarabot adaptálta filmre, beépítve a produkció berlini utóéletét is – az alkotással elnyerte a Tallinni Black Nights Nemzetközi Filmfesztiválon a „Rebels with a Cause” szekció különdíját.

A történetben egy fehér színházi rendező öt nehéz sorsú fiatal roma életéről készít előadást. A színdarab kendőzetlen kegyetlenséggel meséli el életük valós történetét, vagyis: a nyomorukkal kereskedik. A színészek végül otthagyják a produkciót, de aztán azzal szembesülnek, hogy rendezőjük már eladta a darabot Berlin legnagyobb színházának, a premier pedig vészesen közeledik. A csoport tagjai kénytelenek szembenézni múltjukkal, és felvenni a küzdelmet a rasszista sztereotípiákkal.

„A darabban elmesélt szövegekből született meg ez a film, amelynek az érzékenyítés, a rasszizmus, a kirekesztettség, a periférián lévő emberek bevonása a témája. És ami a lényeg, hogy végre első kézből, első szám első személyben beszélnek azok az emberek, és arról a témáról, amiről csak ők beszélhetnek hitelesen, nem pedig mások teszik meg helyettük” – mondta a rendező a magyar.film.hu-nak a film forgatásán.

 

 

A Háromezer számozott darab a társulat szürreális utazása, amely elmossa a határt fikció, abszurd és szociografikus valóság között. Lehet-e a rassz témájáról rasszizmus nélkül beszélni? Vajon szükségszerű-e a kisebbség és a többség kölcsönös gyűlölete? Nyilván ezek a kérdések is szóba kerülnek majd a vetítést követő közönségtalálkozón, amelynek a rendező, Császi Ádám rendező lesz a vendége.

A fehérvári művészmozi az Art-Mozi Egyesület tagjaként különösen fontos feladatának tekinti, hogy a filmeket közelebb vigye a nézőkhöz, és együtt beszéljék, vitassák meg a friss moziélményt. MEGnézzük és KIbeszéljük: ezért Meg-Ki a klub neve, amelyhez bármikor, bármelyik vetítésen lehet csatlakozni. Tagsági igazolványt továbbra is bárki válthat ingyenesen a mozi pénztárának nyitvatartási idejében.

A filmklub nem zárt körű, a vetítésen tagsági kártya nélkül is részt lehet venni, de a kártyabirtokosok kedvezményes áron, 700 forintért válthatnak belépőt a mozi pénztárában vagy online:

Jegyvásárlás »

 

A rendezvény sajtónyilvános.

Esemény weboldala

Facebook oldal

Jegyvásárlás

Online jegyvásárlás

Cím: Barátság mozi, Székesfehérvár, III. Béla király tér 1.

Képek és videók

Térkép

Cím: Székesfehérvár, III. Béla király tér 1.

Programajánló