Programkereső

Szép Ernő–Ferencz Győző: Emberszag drámai napló Szép Ernő azonos című önéletrajzi regénye és versei alapján film-szín-játék® online közvetítése

Ingyenes
Szereposztás: Szép Ernő–Gyabronka József. Közreműködik: Balla Eszter, Dunai Tamás, Fillár István, Kerekes Éva, László Zsolt, Lázár Kati, Tóth Ildikó Társrendező: Pálos György, Rendező: Harangi Mária

A film-szín-játék® megtekintését 12 éves kortól ajánljuk. A film hossza: 60 perc.
Az ingyenes filmvetítés a Madách Színház támogatásával,
a Színház Madách SzínpadON című online programsorozatának könyvtári partnerprogramja keretében valósul meg.
Bővebb információ: www.madachszinhaz.hu/szinpadon.
Fotó: Jardek Szabina
****
Szép Ernő életének és költészetének valódi mélységei elevenednek meg az író Emberszag című regényének új, Ferencz Győző által készített filmadaptációjában, amely húsz sorsfordító nap történéseinek rezignált, lírai elbeszélése mentén próbál egy embertelen korszaknak történetileg és művészileg is hiteles tükröt tartani.

Szép Ernőt 1944 őszén, hatvanéves korában zsidó származása miatt behívták munkaszolgálatra. Ekkor már kiköltöztették a margitszigeti szállóból, ahol harminchárom évig élt, és a Pozsonyi út egyik csillagos házába internálták. Bár a svéd nagykövetség mentelmi útlevelének köszönhetően három hét után elengedték, testközelből tapasztalta meg a nácizmus embertelenségét. Emberszag című visszaemlékezésében naplószerűen számol be a hosszú menetelésekről, a stadionokban, téglagyárban töltött éjszakákról, a magyar nyilas keretlegények kegyetlenkedéseiről, hidegvérű gyilkosságaikról, a módszeres terrorról, amellyel a zsidókat megfosztották emberi méltóságuktól, és amely során kínzóik is kivetkőztek emberségükből. De Szép Ernő hangja most is, mint korábbi műveiben, könnyed és közvetlen, részvét és megértés hatja át, szenvedéseit távolságtartó iróniával beszéli el. Az Emberszag mondataiból ugyanaz a tragikummal szembeszegezett humánum árad, amely költészetét is oly megindítóvá teszi. A naplóból készült drámai előadásban lírai ellenpontként Szép Ernő versei és sanzonjai is megszólalnak.

2023-ban a film-szín-játék a New York-i ONIROS Film Awards®-on elnyerte a legjobb életrajzi film díját, Szép Ernő filmbeli alakjának megformálásáért Gyabronka József pedig megkapta a legjobb színészi alakításért járó különdíjat. A filmet emellett a Buenos Aires-i Literature in Cinema filmszakmai rendezvény a legjobb adaptált forgatókönyvnek és a legjobb színészi alakításnak járó különdíjakkal jutalmazta, játékfilm-kategóriában az izraeli Near Nazareth Fesztivál pedig döntős alkotásai közé válogatta.

A Madách SzínpadON-ról
A Madách SzínpadON a Madách Színház 2020 tavaszán indult és immár hatalmas közönségbázissal rendelkező online programsorozata, mely a Színház professzionális tévéstúdiójából saját készítésű, a színház, a film és a TV műfaji határain létrejött új tartalmakat, úgynevezett „film-szín-játékokat” kínál. A Madách SzínpadON 2022. évi online programsorozatának elsődleges célja a magyar irodalom szolgálata. A sorozat összefoglaló címe Írók-sorsok-szerelmek, amely a XX. század legismertebb magyar íróinak életét és szerelmi történeteit 50-80 perces film-szín-játékok formájában dolgozza fel, melyek forgatókönyvei korabeli levél- és naplórészleteken, illetve hiteles dokumentumokon alapulnak. Fontos tudnivaló, hogy ezek a művek nem színházi előadások, nem is korábbi színpadi előadások filmváltozatai, hanem kifejezetten online közvetítésre született és születő új filmprodukciók.

Bővebb információ
A Madách SzínpadON-ról: www.madachszinhaz.hu/szinpadon
Az Emberszag című film-szín-játékról: https://madachszinhaz.hu/szindarab/emberszag

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Sóstó ltp. 1.