Programkereső

Székesfehérvártól a Világhírnévig: A Lánczos család története

Ingyenes
Székesfehérvártól a Világhírnévig: A Lánczos család története Dr. Gergely Anna történész vetítéssel egybekötött előadása (a belépés díjtalan) Székesfehérvári Zsidó Hitközség rendezésében

Székesfehérvártól a világhírnévig : A Lánczos család története
Dr. Gergely Anna történész vetítéssel egybekötött előadása ( a belépés díjtalan)
Időpont: 2024. október 6. vasárnap 17 óra
Időtartam : 90 perc
Helyszín:
Székesfehérvári Zsidó Hitközség
8000 Székesfehérvár , Várkörút 19.
Székesfehérvártól a világhírnévig: Láczos Kornél családjának története:
Lánczos Kornél, a világhírű fizikus, matematikus, Einstein munkatársa 1893-ban született Székesfehérváron zsidó polgári-értelmiségi családban. A család feje, dr. Lőwy Károly volt, a Székesfehérvári Ügyvédi Kamara elnöke, a Székesfehérvári Izraelita Hitközség és a XI. Községkerület (Fejér és Veszprém megye) elnöke több évtizeden keresztül. Lőwy Károly legidősebb fia, Lánczos Kornél a helyi zsidó elemiben, majd Székesfehérváron a Ciszterci Főgimnáziumban folytatta tanulmányait. Ezt követően a budapesti és külföldi egyetemeken tanult, tanított, kutatott.
A család másik kiváló tagja volt Lánczos Anna. Orvosi tanulmányai befejezése után gyógyszerész - kutató lett. A család történetében, -mint cseppben a tenger- tükröződik a XIX. második felétől a holokausztig ívelő időszak zsidóságának története, mely kiváló értékekkel gazdagította a hazai és az európai tudományt, kultúrtörténetet.

Esemény weboldala

Térkép

Cím: Székesfehérvár, Várkőrút 19