Programkereső

„Ha megleljük a saját idősödő remeténket, helyre áll a rend bennünk“

  • 2017.11.20.

Noémo – Levegőt! premier

A Noémo zenekar egy 2014-ben alakult formáció, amelynek bemutatkozó kislemeze 2015-ben látott napvilágot Bal – Jobb címmel. Névadója és frontembere a felvidéki származású Takács(ová) Noémi (ex BülBüls). De elég is a számokból! A Noémo zenekar idén mind hangzásában, mind felállásában teljes egészében megújult. A legpontosabb műfaji meghatározásnak a "100%-ban természetes összetevőkből álló szürreál levendula-popot" tartják. A kifejezés értelmezését a hallgatóságra bízzák. A Noémo tagjai: Takács Noémi - ének, gitár; Szabó Dániel Ferenc - dob; Szeifert Bálint "Jason" - basszusgitár, Ifjabbik Tóth István - gitár. 

Az ősz újabb változásokat hozott, ugyanis a formáció stúdióba vonult, hogy megkezdje a jövő tavasszal megjelenő nagylemezük rögzítését.

Ma pedig szem, és fültanúi lehetünk a frissen megjelent Levegőt! c. dalnak. A dalt Noémi vázlata nyomán öltöztette fel, hangszerelte a zenekar. A szöveget pedig Jeszenszky Márton (Zombori) és Noémi írták.
A zenekar frontleánya mesél a dalról, és a dalhoz készült klipről:

„Nehéz szavakba önteni azt, hogy ez a dal mit jelent számomra, azontúl amit a szöveg is elmesél. Ugyanis az én bennsőséges kapcsolatomról szól önmagammal. Amikor beborul felettem az ég, villámok cikáznak, és nincs a közelben egy házikó, ahol nyugovóra térhetnék, akkor kezdem el keresni és megszemélyesíteni azt az embert, aki bennem él, egyelőre mélyen. Azt az embert, aki kiegyensúlyozott kapcsolatot folytat a természettel, ismeri a világ rendjét. Aki tudja, hogy a dolgok egyszerűek, és nem azért él remeteként, mert menekülni akar, hanem mert nincs szüksége a világ zajára, tempójára, nem akar bizonyítani. Egyszerűen csak boldogan él a jelenben. Ha megszemélyesítem, akkor egy idősödő, tiszta tekintetű szakállas férfit látok. De ki ő? Tán a bennem is élő Isten?! Ez nagyon félreérthető! Valóban létezik?!? Az biztos, hogy mindenféle vallási hovatartozás nélkül mi ketten szomjazunk egymásra.“

A forgatás helyszínéül a fehérvárcsurgói Gaja-völgy szolgált teljes őszi pompájában. Szabó Miklós Bence és Tar Károly készítették a felvételeket, vágták össze a jeleneteket, irányították a forgatást. A klip főszereplője Udvaros György, fehérvári színész.
„Gyuri egy fantasztikus ember! Kiegyensúlyozottság, bölcsesség, szeretet árad a tekintetéből, tökéletes a szerepre! Nagyon jó volt vele dolgozni! Sőt nem is kellett dolgozni... Sétáltunk az erdőben, ő történeteket mesélt, én belékaroltam, aztán meg-megálltunk felvételt készíteni. Gyakorlatilag kirándultunk! J Ezen felül jó erőben van, remekül állta a sarat, a hegyremászás sem okozott neki problémákat.“Zárószóként pedig:
„Sok mindent tanított nekem a saját remetém. Azt tanította, hogy az élet tényleg nagyon, nagyon egyszerű. Mindenki a figyelemre, elfogadásra, megértésre, törődésre, összefoglaló nevén: a szeretetre vágyik. Ezt kutatjuk, keressük. Egymásban, a másik emberben. Viszont fontos lenne kutatnunk önmagunkban is. Ha megleljük a saját idősödő remeténket, helyre áll a rend bennünk, és akkor talán a helyére billenhet a világ rendje is.“