Programkereső

Köves(s) Fehérvár!

  • 2021.02.25.

Egy szívmelengető kezdeményezés a lábunk alatt

Két székesfehérvári hölgy arra gondolt, jó lenne valami közösséget összefogó módon, de egyszerű eszközökkel mosolyt csalni az emberek arcára. Ötletük és a megvalósítás most van felfutóban, de máris rengetegen kedvelik és dicsérik. A Köves(s) Fehérvár! tényleg valós bizonyíték arra, hogy a pofonegyszerű ideák és a szeretetteli hozzáállás megérinti a városlakók szívét.

Bedemann Diána fogászati asszisztensként dolgozik, mellette a szociális szférában is önténteskedik, maradék idejében pedig sokféle kreatív technikát művel, többek között nagyon ügyesen fest. Jó ideje foglalkozik akrilfestéssel, Horváth-Olasz Anita munkáira is így figyelt fel a neten. Anita jelenleg otthon van gyesen, amúgy a gyermekvédelemben dolgozik, hobbiként ő is szívesen kreatívkodik. 

- Egy éve egy akrilfestéses csoportban találkoztam először a kőfestéssel és nagyon megtetszett az ötlet – meséli Dia. Amikor megláttam Anita munkáit, újra felvillant bennem a gondolat, megkerestem őt és nagyon megörültem, hogy van kedve és kapacitása csatlakozni. Azt egyébként nem gondoltam volna, hogy a kis festett és eldugott köveinket ennyire pozitívan fogadják az emberek. Úgy látjuk, hogy mintha éppen ezek a kis színfoltok kellenének az embereknek. 

Az, hogy másnak örömet okozhat, a saját mindennapjait is jelentősen megkönnyíti, teszi hozzá Dia. A kapcsolati rendszerek beszűkülése miatt is fontosnak érzik, hogy legyenek hasonló életszépítő kezdeményezések.

- Amikor készítek valamit, már elképzelem, a másik mennyire fog örülni neki – és ez a gondolat kifejezetten feltölt. Teljesen bele tudok merülni a festegetésbe, ilyenkor semmin sem „pörgetem” az agyamat.

- Bennem is volt bizonytalanság tavaly, amikor a kapcsolataink kissé leszűkültek – teszi hozzá Anita. - De aztán nem hagytam magam. Az alkotás sok mindenen átsegít.

A lányok egy személyes találkozás folyamán a stratégiát is kialakították: a helyes képecskékkel – pl. városrészletekkel -, vagy pozitív üzenetekkel megfestett kavicsokból 3-4 darabot rejtettek el városrészenként. Ugyan, mi lehet mostanában jobb üzenet, mint ha valaki belebotlik egy „Megértés”, vagy „Egészség” feliratú kőbe?

Dia több követ rejtett el parkokban és játszótereken, igyekezve, hogy a színes tárgyak leginkább a kisgyerekek által legyenek észrevehetőek, hadd okozzanak örömet a kicsi felfedezőknek. A megtalálás az elsődleges öröm (a 40 kihelyezett darabból 11-et már megvan) és a fellelt darabokat természetesen megtarthatjuk, ám a Köves(s) Fehérvár! alkotói arra is számítanak, hogy az öröm körbejár azáltal, hogy a megtalált köveket az emberek szintén elrejtik és így mind többek vehetnek részt a keresés-megtalálás szórakoztató körforgásában. Ehhez azonban további partnerekre is szükség lenne – szerencsére a kezdeményezés Facebook-oldalán több lelkes kommentet, csatlakozót is találni. Ugyanide várják a megtalált kövekről szóló fotókat és azokat is, amelyek új, már a csatlakozók által festett darabokról tudósítanak.

Képek forrása: Köves(s) Fehérvár Facebook-oldal

Képek és videók