Programkereső

A tejmentesek életét már könyvvel is segíti

  • 2018.06.26.
Halászi Ildikó szerintem az egyik legmosolygósabb ember Székesfehérváron. Mosolyog, ha vevő keresi fel, ha tanácsot kérnek tőle, ha lát valami érdekeset az utcán, ha érdekes beszélgetésekbe bonyolódhat. De persze leginkább akkor, ha másoknak segíthet egészségesebben élni. A tejmentes életvitel megteremtéséért évek óta fáradozó vállalkozónő nemrég fogta magát és könyvben is összegezte tudását.
 
Nagyon szép kivitelű, ráadásul hiánypótló kötet született Halászi Ildikó tollából 2018 nyarára. A Vegital üzletet kitaláló és létrehozó vállalkozó – nem mellesleg háromgyermekes édesanya  - legkisebb lánya állapota kapcsán keresett alternatívát. Azzal is szembesült, milyen sokaknak okoz gondot a tejcukor- , tejfehérje-, vagy laktózérzékenység, és allergiával küzdőként nehéz hozzájutni a biztonságos tápanyagbevitel biztosító élelmiszerekhez. Ezért néhány éve vállalkozást alapított és üzletet nyitott, ahol nem csak élelmiszerekkel, de gabonatejeket készítő gépekkel is foglalkoznak. A palotavárosi üzletben az elmúlt években rengetegen megfordultak, sokan kértek tanácsot, recepteket – ezeket Ildikó és munkatársai az információk átadására létrehozott honlapon is közzé tették. Legkisebb lánya betegsége kapcsán egyfolytában kutatta a lehetőségeket, s mivel többször jártak Kínában őssejt-beültetésen, Ildikó összegyűjtötte az egészséges táplálkozás ottani tapasztalatait és receptjeit is.
 
- Mikor kint voltunk, a kezelések alatt ugyanolyan háziasszony voltam, mint bárki más – meséli Ildikó. – Az viszont meglepett, hogy szerettem volna egy nagyon nagy élelmiszeráruházban tejet venni és a bolt leghátsó sarkában, a földön találtam fél kartonnyit. A sajtot lelakatolt üvegbúra alatt tartották a boltban, iszonyú drágán lehetett kapni. A kínaiak csak joghurtot fogyasztanak a tejtermékek közül, amiben már le van bontva a tejcukor – és nem értik, hogyan ehetünk meg mi, európaiak olyasmiket (pl. a krumplit), amik az ő álláspontjuk szerint nem illenek be abba a hitrendszerbe, hogy csakis a gyógyító hatású élelmiszereket szabadna megenni. A tej és a krumpli náluk nem tartozik ebbe a körbe.
Ildikót- bár először nem volt tervei között a könyvírás - annyian kérdezték tapasztalatairól, hogy érdemesnek látta külön kötetben is összefoglalni az addig megszerzett tudást. (Ezért elvégzett egy külön írásszemináriumot is.) A piacon körbenézve ráadásul rádöbbent, hogy míg mindenféle diétára adtak már ki itthon szakácskönyvet, a laktózproblémákkal küzdők eddig valahogy kimaradtak. A Te(l)jes élet  tej nélkül című kötete rengeteg tanácsot ad a hétköznapokra azoknak, akik bármilyen oknál fogva nem tudnak, vagy nem akarnak tehéntejet, vagy abból készült élelmiszereket fogyasztani. Ír az egészségügyben várható vizsgálatokról, számos receptet közöl és sorra veszi azokat az állapotokat is, amikor a táplálkozás megváltoztatása mellett elengedhetetlenné válik, hogy szakemberhez, orvoshoz forduljunk.
 
A kötet nagy erénye a személyes, őszinte hangvétel, a sok életszerű példa. Egy szakértő háziasszony könyvét tartjuk a kezünkben, mégis van egy olyan érzésünk, a szerző a gyógyszeripar mindenhatóságát átlépve is a mi pártunkon áll.

Képek és videók