Programkereső

Szeptember másodkézből, családi nap, zoknikígyó projekt

  • 2020.09.15.

Azaz zöld őszkezdet Székesfehérváron

A műanyagmentesség júliusa és a szívószálelhagyás augusztusa után természetesen ismét egy zöld hónapba csöppentünk: a szeptember ugyanis egy nemzetközi kezdeményezés nyomán Magyarországon is az újrahasználatról és a fast trade szokások elutasításáról szól. Székesfehérváron több idevágó, futó projekt is létezik, szeptemberben pedig még továbbiak is indulnak.

Kép forrása: Pixabay
 
A Ki? Ti & Mi zöldcsoport egyik alapítója, Kecskés Timi igen jól összefoglalta blogjában a SecondHandSeptember lényegét, így itt röviden csak annyit jegyzek meg róla: ezúttal tényleg a nem vásárlás és a reusing szemléletmód kerül előtérbe. Fehérváron van már csomagolásmentes bolt, és nemrég elindult a Fehérvár Éléstár Bevásárló Közösség, amely a hagyományos bolti kereskedelmen túl a helyi közösségeket és a közeli termelőket hozza helyzetbe.
Szeptember 25-27-ét pedig már most érdemes beírni a naptárba: Családi Életmód Hétvégére várják ugyanis az érdeklődőket a Jancsárkertbe. Pénteken, a nyitónapon iskolás csoportok ismerkedhetnek a különböző természetes, zöld, hulladékmentes lehetőségekkel. Szombaton a piac mellett az előadásoké és az egészégügyi szűréseké a főszerep, vasárnap pedig az öltözködésé: lesz ruha- és bizsubörze, zokni- póló- és farmergyűjtés, ezen kívül számos kézműves kínálja majd természetes anyagú portékáját a helyszínen, de akár pólófonalból is készíthetünk magunknak ékszereket. A három nap mottója a minél kevesebb fogyasztás, az ötletes megoldások - ezért jó lehetőség a rendezvényen elcserélni a megunt, már nem használt, csak a szekrényben álló ruhadarabjainkat olyanokra, amelyeket tényleg viselünk majd. 

Kép forrása: Facebook

 

Szeptemberben előtérbe kerülnek a használt zoknik is. A Használd újra, Fehérvár! Facebook-csoport által indított helyi akcióban a párja nincs, foszlott, lyukas, otthon csak kerülgetett zoknikat adhatjuk le a városban több helyen is – a Jancsárkertben csütörtök délután és szombaton délelőtt biztosan, de a csoport is összegyűjti és megbeszélés szerint elszállítja a háztartásokban felgyülemlett zoknikat, hogy azok aztán egy Csongrád megyei kezdeményezéshez, az első magyar Zokni Csereprogramhoz kerüljenek. Az itthon unikális projekt eddig több, mint 700 ezer pár használt zoknit gyűjtött be országszerte – kevesen tudják, de ebből az alapanyagból tűnemelezés technikával tömörítve épületek szigetelőanyag készül, szintén magyarországi feldolgozóhelyen. Az átalakult zoknikból egy másik eljárással készült anyag nem csak itthon népszerű: Németországban például készülő utak anyagába keverik be. A Zokni Csereprogram célja, hogy minél kevesebb textil kerüljön a háztartási hulladékgyűjtőkbe, a lakosság gondolkodjon ebben is zöld módon. A fehérvári indítású Magyarország Legnagyobb Zoknikígyója akcióban az önkéntesek nem csak begyűjtik a felajánlott zoknikat, de egy mókás flashmobot is kapcsolnának hozzá október közepén: a fehérvári belvárosban demonstrálnák az egymás mögé kígyószerűen lerakott zoknikkal, mennyi textilanyag is kerül a szemétbe, holott hasznos tárgyakat és új alapanyagokat is kreálhatunk belőlük.