Programkereső

Koronavírus idején is nézz fehérvári produkciókat!

  • 2020.03.30.

Az életünk lényegében harmadik hete az online térbe tevődött át, hiszen a gyerekek ott tanulnak, sokan ott dolgoznak a home office-nak köszönhetően, s tényleges szórakozási lehetőségek helyett a képernyőn keresztül mozizunk, „járunk” színházba, veszünk részt koncerteken és felolvasóesteken. Bár a Teleélettel portál fő küldetése a programközlés, tényleges programok pedig napjainkban éppen nincsenek, megpróbáltuk összeszedni, mit érdemes nézni, keresni, hallgatni és figyelni – városunk kulturális produkcióiból - a valóságunkká vált virtuális térben.

A kép forrása: Cadaveres de Tortugas zenekar Facebook oldala

Van egy jó és hasznos Facebook-csoport, az Élő közvetítések koronavírus idején. Ide naponta több zenei, irodalmi, színházi, vagy éppen gyermekprogram élő, vagy felvételről sugárzott videója felkerül, csak győzzön az ember csemegézni a kínálatból. Bizony, itt is képviseltetik magukat a fehérváriak, az utóbbi napok terméséből például meghallgathatjuk Horváth Elemér Emi hegedűművész játékát, oldalán a zongorista Horváth Péterrel. Ők több felvételt, régi, ismert dal, nóta hangszeres átiratát is feltettek már az oldalra, hogy kicsit mosolyt csalhassanak az emberek arcára.
Néhány hete szomorúan adta hírül a Teleki Diákszínpad rendezője, Somos Ákos, hogy a vírushelyzetre tekintettel nem tudják már élőben játszani idei kiemelt előadásukat, a diákokkal színre vitt Shakespeare-darabot, a Hamletet. Az előadás szerencsére szintén felkerült a netre, s itt megtekinthető 50 percben.
Bialkó László Gergő, azaz BLG szerint Nietzche prózájával foglalkozni különösen ajánlott karantén idején foglalkozni, főképp egzisztenciális szorongásban szenvedők számára. Az irodalom berkeiben is otthonosan mozgó zsurnaliszta nemrég fenomenológiai kultúrbulikat kezdett közvetíteni online, amelyeket szorongásoldásként szán hallgatóságának.

Igazán egyedi koronavírusos felhívást tett közzé a minap a fehérvári Cadaveres de Tortugas zenekar, amely április elején tenné hivatalossá az első szöveges videót a hamarosan megjelenő Cadaveres/StreetRoyal EP-ről, s ebbe a metálrajongókat is bevonnák. Március 26-tól három hétig a Cadaveres-fanok küldhetnek be a zenekarnak éneklős-tátogós videókat és felvételeket a friss nótával kapcsolatosan az alábbi e-mailcímre: eviline666@gmail.com, de a Facebook-poszt alatt is jelezhetjük részvételi szándékunkat. A zenekar legénysége a beküldött dolgokat komplett klippé vágja össze, és közzéteszi.
A fotózás szerelmesei sem maradnak tevékenység nélkül. Kiss László fotográfus ugyanis online fotótanfolyamot indított, két kislánya segítségével pedig még a camera obscura készítésének rejtelmeibe is beavatják az érdeklődőket ezzel a videóval.  És aki lemaradt volna a közelmúltban Pinke Miklós festőművész egyéni kiállításáról az Országzászló téri múzeumépületben, annak jó hír, hogy Kiss László a teljes kiállítási anyagot befotózta és a hasonló célokra született weboldalon átlényegítette 360 fokos, körbejárható tárlattá. 

A Vörösmarty Mihály Könyvtár Helyismereti tárának munkatársai a gyűjtemény által 2019-ben beszerzett régi képeslapokból állítottak össze egy videót. Ebben virtuálisan barangolhatunk Fejér megyében, olyan helyszíneken, amelyeket karantén idején sajnos nem tudunk meglátogatni, de a technika és a képzeletünk átlendít az akadályokon…