Programkereső

A randizás filozófiája, avagy a nagy randi 1x1 (1. rész)

  • 2015.12.17.

Szeretem a városom. Szeretek itt élni, mert nagyon sok embert ismerek. Azért jó Fehérvár, mert kisváros, egy nagyobb város lehetőségeivel. Nagyváros, mert van színház, múzeum, kórház, sportcsarnok és uszoda, de kisváros is, mert szinte mindenki ismer mindenkit, vagyis a véletlen gyakran hozza úgy, hogy egy történetet több szempontból is meghallgathatok. Volt például egy haverunk Sam, aki igazi színes sapkás jamaicaiként – három diplomával – zoknit árult a fehérvári piacon. Sam először Alaszkából küldött képeslapot, később Los Angelesben lett építési vállalkozó. Számtalan kalandja volt, egyszer azt is mesélte, hogy egy fehérvári szórakozóhelyen valaki helybenhagyta biliárd dákóval. Mit tesz a véletlen, egy interjú során megismerkedtem egy autónepperrel, aki elmesélte, hogy egyszer biliárd dákóval is verekedett.

 „Nem Sam S. volt az, akit helyben hagytál?” – kérdeztem.

„Honnan tudod?” - csodálkozott, majd a további faggatózásra elmesélte, hogy egyáltalán nem azért bántotta, mert színesbőrű, hanem azért, mert abban a helyzetben túlontúl nagy volt a szája.

Munkám során találkoztam egy lánnyal, Ritával és férjével, Áronnal, akik azért jártak családterápiára, hogy helyre hozzák a kapcsolatukat. A terápia egészen addig tartott, míg Rita rövid liézonba nem keveredett a családterapeutával. A helyzeteket mindkét oldalról hallhattam, és mindkét szempont érdekes volt. Mégis, életem egyik nagy szerencséjének tekinthetem, hogy Áron nézőpontját is megismerhettem, ugyanis nagyon sokat tanultam általa. A válás után egy percig sem vádaskodott, hanem eltöprengett: miért nem működött ez a kapcsolat? Mi az, ami rajta múlt? Nem állt meg a tépelődésnél, hanem oknyomozni kezdett: terapeutához járt, beiratkozott egy kommunikációs tanfolyamra, ahol szakemberek magyarázták a csajozás fortélyait, a női lélek működését gyakorlati szempontból. És Áron értelmezett, átszűrte a hallottakat önmagán, és amit hasznosnak gondolt, azt beépítette saját világába. Lecserélte ruhatárát, új frizurát választott, eljárt konditerembe. Szituációs gyakorlatokon vett részt, hogy levetkőzze félszegségét, s megtanuljon kezdeményezni. Két évig tartott a folyamat, melyet szemmel tarthattam a teljes megalázottságtól egészen addig a pontig, hogy a gondolkodás/viselkedés megváltoztatásának visszaigazolásaként összejött egy gyönyörű salsa tanárnővel, akivel mindenhogyan összestimmelnek, nem csak a táncban…

Amikor ennek az oldalnak a szerkesztője, Anikó javaslatot tett arra, hogy írhatnék a TOP 10 fehérvári randihelyről, Áron éppen meglátogatott, nemrég született kislányával együtt.  Mivel közel s távol egyedül neki van randiguru végzettsége a baráti körömben, ezért rákérdeztem: „Szerinted mi a TOP 10 randi hely Fehérváron?” - ő pedig rögtön sorolni kezdte mindazt, amit tanult, s ami neki is bevált. A következő részben Áron csajozási tanácsaival fűszerezett randihelyeket látogatjuk végig.

(Írta: Sohonyai Edit)