Programkereső

Beérett a „vetés”: már az építészszakma is dicséri a sóstói tájépítést

  • 2020.10.20.

Tudtad, hogy Fehérvár természetvédelmi területén kincskeresést is játszhatsz? Két évvel ezelőtt ugyanis itt is elrejtettek egy geoládát, amelyet a megadott paraméterek alapján hetente legalább egyszer meg is talál egy-egy kalandosabb kedvű kiránduló. Most viszont más okból került a hírek fókuszába a megejtő szépségű terület: tájépítészeti kialakítását díjazták, a két tervező munkáját elismerve.

Kép készítője: A szerző

Bárcsak ilyenek lennének a nagyvárosi parkok a 21. században – sóhajt fel az Urbanista blog kritikusa friss cikkében, amelyben hosszasan méltatja a székesfehérvári Sóstó kialakításáért nemrég Az Év Tájépítésze versenyben  az idén különdíjat elnyert két szakember, Herczegné Ghyczhy Zsuzsanna és Vojtek Tímea munkáját. „Abban bízom, hogy a 21. század parkjai olyanok lesznek, mint a Sóstó. Ugyanis szerintem az a jövő útja, ami Herczegné Ghyczy Zsuzsanna és Vojtek Tímea, vagyis a KörTeKert munkája nyomán kezd kirajzolódni Székesfehérváron: finoman, tapintattal nyúlva a megőrzendő természeti értékekhez.” – hangsúlyozza az Urbanista.

A szakportál dicséri az anyagfelhasználást (a régi, elbontott faelemeket sem dobták ki, hanem az új fapallós hidakba építették be), mint a fenntarthatóság szem előtt tartásának bizonyítékát és azt is, hogy a természetes tájból ugyanakkor úgy tudtak városi környezetet varázsolni a tervezőnők, hogy több jeles fókuszpontot is tartalmaz a helyszín: van például kis búvóhely a szerelmeseknek, a gyerekeknek, a kilátásra vágyóknak – s mindezt úgy, hogy lényegében nincs hagyományos ridegburkolat, beton a területen, minden illeszkedik a természethez és összhangban van azzal.

Kép készítője: Bácskai Gergely

A Teleélettel blogon két éve már méltattuk az akkor frissen kialakított, de akkor még át sem adott látogatóhelyet, amely azóta a fehérváriak egyik kedvencévé vált. Beérett tehát úgymond az a vetés, amelyet a városvezetés, karöltve a természetvédelem iránt elkötelezett civilekkel olyannyira fontosnak tartott annak idején: hogy még sok generáció gyönyörködhessen az itteni madárvilágban, hogy ez a pár hektár valóban a város zöld, lélegző tüdeje maradhasson. Gáspár Attila, aki évtizedekkel ezelőtt szívós munkával állt ki a terület megmaradásáért, immár nyugodtan alhatja örök álmát, a Sóstó elnyerte méltó formáját.

A Sóstó Látogatóközpont munkatársai egyébként mindig kiírnak valami érdekes programot, vagy felhívást, most is van ilyen: november 15-ig lehet beküldeni a Sóstó őszi színeit bemutatni hivatott fotókat egy őszi fotópályázat keretében. (A beküldési cím: sosto@szekesfehervar.hu). Pályázónként három darab kép küldhető be és a legjobbakat ajándékkal lepik meg. Aki többet is kreatívkodna a fotózásnál, azt – főképp, ha gyermek – szeretettel várják Kamarás Emese soron következő foglalkozására, e hét csütörtökjén: az ősz második Gyerek Ökoklubjában (havonta kerül sor az eseményre) 17 órától a sötétséget elűző lámpásokat lehet készíteni a foglalkozáson. A már megszokott ökotúrák ősszel is folytatódnak, legközelebb november 7-én kirándulhatunk szakvezetéssel a Sóstón, érdemes előtte bejelentkezni.