Programkereső

Hogyan tovább suli után?

  • 2021.01.12.

Segít egy új egyesület, a Sikerativ

„Igyekszem az elém dobott lehetőségekből kihozni a legjobbat.” Ez áll Vidó Judit közösségi profiljának tetején, mintegy mottóként. Az elmúlt években egy Fehérváron sikerre vitt jazz-tánc iskolát alapító, majd vezető Judit most ismét új, izgalmas ügyet karolt fel: egy új, frissen decemberben alakult civil szerveződés keretein belül a vírushelyzetben leszakadó, nehéz helyzetbe került társadalmi csoportokon igyekeznek segíteni.

Kép forrása: Sikerativ Egyesület
A decemberi adománygyűjtés nagyon sikeres volt, a fehérváriak rengeteg holmi adományoztak a helyi Anyaotthon lakói számára.

Érdemes lesz megjegyezni az érdekes nevet: Sikerativ. Igen, minden ízében ott van a pozitív szó is, amely Judit életfilozófiájának is egyik alapköve. Mert pozitív hozzáállás nélkül nem lehet mások felé fordulni és projekteket sem tudunk sikerre vinni. Jazztánciskolájában igen sokan tanultak az elmúlt években, a tánc, a mozgás természetesen magával hozta az életében a „kapcsolt részeket”, az egészséges életmód és a jó lelki megélés iránti igényt, majd annak vágyát, hogy a mára megszerzett tapasztalatot másokkal is megoszthassa. Két barátjával, Hadarics Bernadettel és Mágóné Várhelyi Gabriellával 2020 decemberében, nem sokkal az év lezárása előtt megalakították a Sikerativ Életmód Egyesületet.

Ennek céljairól Judit így mesél:
-Az egyesület megalakulásának egyik apropója az volt, hogy az egyesület tagjai, már korábban is egy jól működő közösséget alkottak, s nem csak közösen jártak fitnesz edzésekre, de rendszeresen tartottak baráti összejöveteleket és egyéb közösségi programokat is. Ezek között a meditációval egybekötött tánc (meditánc), a konyhatudományunk egymással való megosztása, a Női Fortélyok Kamrája épp úgy jelen volt, mint az egymásnak és a fiatalabb korosztályoknak való tudás megosztás/átadás.  Az egyesület tevékenységének fő célja egyébként az, hogy életmóddal kapcsolatos információkat, tapasztalatokat és tudást adjon át a lehető leg több területen (munka, magánélet, párkapcsolat, környezetvédelem, gyereknevelés, táplálkozás, testmozgás, szabadidős-, prevenciós- és rekreációs tevékenységek, szórakozás, kultúra, válaszok a jelenkor kihívásaira stb.). Továbbá, hogy olyan közösségek létrehozásában és működtetésében nyújthassunk segítséget, amelyekben a tagok közös érdeklődési körrel rendelkeznek vagy képesek egymásnak olyan segítséget nyújtani, amitől az életminőségük élménytelibb vagy jobb lesz. 

Hiába a sikerre ítélt egyesületnév, a járványhelyzet és a korlátozások okozta szituációkkal nekik is meg kellett birkózniuk. 

-A járványhelyzet miatt az egyesület működése jelenleg elég szűk keretek közé van szorítva – tárja fel a mostani helyzetet Judit -, de igyekszünk a helyzetből a lehető legtöbbet kihozni. Már korábban elindítottunk egy Youtube-csatornát, ahol hétről-hétre egy-egy témát beszélünk át és osztjuk meg az adott témával kapcsolatos tudásunkat és tapasztalatainkat. 

Az egyesület 2020 végén a fehérvári Anyaotthonnak szervezett nagyszabású jótékonysági gyűjtést, ahol több százezer forintnyi felajánlás érkezett be a fehérváriaktól, a csecsemőfelszereléstől a bébitápszeren keresztül a gyerekruhákig. Azért is volt nagy jelentőségű az akció, mert a vírushelyzet miatt a hasonló gyűjtések egy része teljesen leállt, a kedvezményezett intézmények is csak fenntartással tudnak adományokat befogadni, tartanak a fertőzésveszélytől. Juditék kezdeményezése így éppen azon társadalmi csoportnak jelentett nagy könnyebbséget az ünnepek előtt, amely amúgy is kampányszerűen szokott támogatásokhoz jutni, ám a tavalyi év második felében ilyen kampányokból is sokkal kevesebb volt az előző éviekhez képest.

Juditék pedig megint egy nagyobb projekttel kezdték meg a 2021-es évet: január közepétől február derekáig a fehérvári középiskolásoknak szeretne az egyesület segítséget nyújtani a pályaválasztásban. A „Hogyan tovább a suli után?” - díjmentes pályaorientációs tanácsadás a Sikerativ Életmód Egyesületnél elnevezésű programan a tanácsadásra online formában kerül sor 10 fős csoportokban, erre az egyesület e-mail címén már lehet jelentkezni. Mint Judit mondja, céljuk az, hogy a hozzájuk fordulóknak olyan személyre szabott tanácsot adhassanak, amellyel a fiatalnak lehetősége nyílik karriert építeni úgy, hogy az egyéniségéből és a vágyaiból se kelljen lefaragni. 

-Az egyesület tagjai már korábban is sikeresen tartottak pályaorientációs tréninget, így bízunk benne, hogy most is sok fiatalnak tudjuk majd az életútját jó irányban terelni, illetve elindítani.