Programkereső

Fejér természeti patikája

  • 2021.01.19.

Beleolvastunk egy friss, helyi gyógynövényes könyvbe

Lencsés Rita vezetett megyei gyógynövényes túrái méltán népszerűek a korlátozásmentes időszakban – míg utóbbi terén helyre nem áll a világ, addig is érdemes belelapozni a szakember tavaly ősz végén megjelent, a témában első könyvébe. Mi megtettük.

Kép készítője: Kővári Rudolf 

Rita szerzői kiadású kötetét a fehérvári Lánczos-Szekfű Ösztöndíj is segítette, s valóban hiánypótló és szép, igényes kiadvány látott napvilágot 2020 novemberében. Nemrég sikerült belőle vásárolnom, azonnal bele is lapoztam – a könyv minden oldalra jutó csodás fotóit (Kővári Rudolf kitűnő munkája) amúgy is remek lelki ráhangolódás nézegetni most, amikor két oldalról is e vannak szorítva a természetjárók, mert a társadalmi korlátozások mellett a környezetünk is halott, fagyos arcát mutatja, a könyvben megírt gyógynövények megjelenésére még jó pár hónapot kell majd várnunk. Míg erre lehetőségünk lesz, addig viszont jó előtanulmány a részletes leírások és tippek alapján elméletben megismerkedni a Fejér megye erdőiben, lankáin, völgyeiben élő, kedvező hatású füvekkel.

Lencsés Rita egyik Herbarius-túráján magam is részt vettem pár éve, nagyon élveztem. Ezeket a túrákat részben a megyei múzeum munkatársa, Krizsány Anna ösztönzésére indította, s lényegében kezdettől együtt dolgoznak azon, hogy a természetet közel tudják vinni a városi emberekhez. (Ezzel kapcsolatosan számos érdekes program valósult meg a Fekete Sas Patikamúzeumban is.) De vissza az említett kiránduláshoz: Sukoró környékén bolyongtunk, remek időjárást kifogva. Kora reggel találkoztunk, a kicsit álmos és lassan gyülekező csapatot azonban a túravezető azonnal bevonta a várható kalandokba, amikor friss, maga főzte gyógynövényes szörpöt kínált körbe indulás előtt. Bár a köves hegyoldal első pillantásra kopárnak tűnt, Rita számos érdekes növényt mutatott meg és részletesen mesélt a hatásukról, felhasználási módjaikról. Csak azt sajnáltam, hogy figyelés közben nem nyílt módom jegyzetelni, annyi hasznos információ hangzott el az alatt a másfél-két óra alatt.

Ám most szerencsére itt a kötet, amelyben a lelkes természetgyógyász-fitoterapeuta 45, a megyében is gyűjthető gyógynövényt mutat be részletesen. Nemcsak megnevezéseket, lelőhelyeket, hatásmechanizmusokat és gyűjtési-feldolgozási tanácsokat találunk a könyvben, de olyan apró, érdekes információkat is, amelyek valóban közelebb visznek bennünket a gyógynövények világához. Például, hogy az akác egy-egy ágát az ókori Egyiptomban a sírokba is beletették, mint a halhatatlanság szimbólumát, vagy hogy angolszász területeken a nagy bodzás területeket régen a tündérek lakhelyének hitték. Bár manapság ezekkel a hiedelmekkel leszámoltunk, mégis kihagyhatatlan kultúrtörténeti adalékként szolgálnak a növények minél jobb megismeréséhez. Ráadásul igen sok növény leírásához csatlakozik egy QR-kód a könyvben, s ezeket okoseszközzel beolvasva okos és informatív videókhoz jutunk el az interneten, amelyekben Rita további információkkal szolgál az adott fűről. 

A szerzői kiadású kötet terjesztése is a szerzőn keresztül zajlik, de Lencsés Rita közvetlensége nem csak a túrákon, hanem ebben is megmutatkozik: elég volt csak telefonon felhívni, s máris elérhetővé vált a kötet. Megrendelni egyébként Rita közösségi oldalán keresztül is lehet, és érdemes is: nem csak a növényeket, de a megyénket is jobban fogjuk érteni és szeretni az elolvasása után.

Képek és videók