Programkereső

Egy kis könnyed-könyves éj

  • 2016.04.15.

Második alkalommal készül éjszakai könyves rendezvényre a kifejezetten a 18mínuszos korosztálynak olvasmányélményeket nyújtó helyi gyermekkönyvesbolt. Most aztán igazoltan fennmaradhatunk a szokásos előírt ágyba menési időponton túl is!

A Fehérvári Pagony könyvesboltnál már izgatottan készülődnek az április 22-i könyves éjszakára.
Csabai Dóra, a boltocska ötletadó-háziasszony tulajdonosa megrendelte a jó időt és éppen azon töpreng, hogyan is nézzen ki az üzlet foglalkoztatóhelyiségének tekintélyes méretű üres fala, ide ugyanis az eseményre egy óriási, úgynevezett felnőtt színezőt készítenek, amelynek azonban aznap a gyerekek is nyugodtan nekieshetnek majd színes ceruzákkal felszerelkezve. A programok ezen a pénteken 17 órakor kezdődnek majd, s akár éjfélig is maradhat, aki bírja, amely időpont azért nem igazán megszokott egy könyvesboltban.
- Idén nyáron lesz két éves a bolt, ez lesz a harmadik nyarunk. A könyves éjre igyekeztünk színes kínálatot összehozni, márpedig idén a cirkusz világának jegyében, a mese, a dráma, a tánc lehetőségeivel kiegészítve – meséli Dóra, akinek évekkel ezelőtti nagy álma volt egy ilyen, szép részletekkel, egyedi dizájnnal és jókora gyermekkönyves kínálattal kialakított boltocska, ahol a vásárlás mellett időről-időre részt vehetnek a családok érdekes eseményeken, vitaindító beszélgetéseken, jó hangulatú tematikus piknikeken, de akár nyári táborokon is.
   A pénteki eseményen jelen lesz az ország egyik legaranyosabb minicirkusza, a Tintaló Társulat tagjaival. Őket már ismerhetik a fehérváriak, hiszen Kortárs Művészeti Fesztiválon, régebbi tavaszi rendezvényeken megfordultak mifelénk – ők azok, akik miniatűr, egyszerre mindössze pár gyerkőc befogadására készült cirkuszi sátracskájukban antik stílusú marionettfigurák segítségével villantják fel a száz évvel ezelőtti cirkuszművészet elemeit. Előadásaik mind a kicsik, mind a kívülről, a cirkuszponyván ejtett kémlelőlyukakon kukucskáló szülők számára nagy élményt jelentenek.
De itt lesz a Simorág Tánccirkusz is, akik hasonló emlékezetes, sok tánccal, szórakoztató, egyedi látványelemmel bővítik produkcióikat. Rosta Helgával a gyerekek a mesék világába léphetne be: aki a tíz állomásos kincskereső túrát végig csinálja, oklevelet kap. Eljön Sohonyai Edit több kötetes fehérvári írónő, akivel könyveiről beszélgethetünk, a foglalkoztatóban pedig Dévényi Ága segít elsajátítani a fonalból készített zsonglőrlabdák megalkotásának fortélyait. Utána persze szinte kötelező lesz kipróbálni magát a zsonglőrködést is!
   A könyves éj vendége az áprilisi KreAlba vásár, amelyen kitűnő helyi, illetve megyei egyedi kortárs kézműves alkotók mutatkoznak be termékeikkel. Aki  pedig a sok pompás holmival és persze mesekönyvekkel felszerelkezve még nem fáradt el, a Fehérvári Pagony könyvesbolt órási színezőfalán még levezetheti fölösleges energiáit...