Programkereső

A lelki egészségeseknek bőven van problémájuk

  • 2017.09.11.

A hagyományos pszichológia úgy gondolja, mindenki másképp beteg, a pozitív pszichológia szerint azonban a legtöbb ember nem beteg, valójában mindenki másképp egészséges. Mérő László matematikus, pszichológus az országban sokfelé tart előadást erről is. Érzelmeink és döntéseink logikája címmel, szeptember 15-én, pénteken 19 órától a Nyitott Akadémia szervezésében például Székesfehérváron, a Fejér megyei Művelődési Központban mesél közönségének. A neves szakember a Székesfehérvár – Tele élettel programportálnak adott rövid interjút.

- Ha a fenti tétel igaz, hogy mindannyian, vagy a legtöbben egészségesek vagyunk és ez elfogadandó minimum kell legyen mások számára, akkor mégis miért van manapság annyi lelki problémánk?

- Abból, hogy egészséges az ember, abból nem következik, hogy nincs problémája! Sőt: a lelkileg egészséges embereknek van általában a legtöbb problémájuk. Pont azért, mert sok mindennel találkoznak, sok mindenben vesznek részt, sok mindent akarnak egyszerre megoldani. Létezik ma is olyan nézet, iskola, amely nem is kicsit belénk sulykolja, hogy  ha gondjaink vannak, akkor velünk is gond van. De ez nem belénk kódolt, hiszen majdnem mindenkivel előfordul, hogy néha jól érzi magát a bőrében. Azért, mert az emberek tíz százaléka a válságait hangsúlyozza, a többi 90 százalék nem nagyon beszél róla. Leginkább persze azt halljuk, ha valami probléma van – de ezek bárkivel előforduló dolgok. Valaki meghal a családban, valaki elveszti a munkáját, valaki külföldre költözik, ezek mindennapos történések.

- Mit tapasztal az előadásain: mernek ilyesmikről beszélni az emberek? Mernek visszakérdezni?

- Egy-egy ilyen előadáson olykor ott van 200 ember, ha tízen visszakérdeznek, az már nagyon sok kérdés, de nagyon kis arány. Természetesen van, hogy valaki a saját problémáját kezdi ecsetelni, de ilyenkor ebbe nem szoktunk belemenni.

- Ha érzelmekről beszélünk, ha érzelmekről beszélünk?

- Pont erről fogok mesélni. Valószínűleg az hallgató fog jobban járni, aki nem egy saját problémára akar megoldást találni, például hogy jaj, úgy szeretem a Mariskát, a Mariska meg engem nem… Szólni fogunk viszont arról, miért olyan sokfélék az érzelmeink, miért olyan ellentmondásosak, egyáltalán, mi az, ami  megváltoztathatatlan és mi az, ami megváltoztatható – erről szeretek beszélni. Általában nem is azért jönnek az emberek egy ilyen előadásra, hogy a napi problémákat megoldják, hanem hogy érdekes dolgokat halljanak és elgondolkodjanak rajtuk. Ebben segíthet az, ha beszélünk arról, hogy a pszichológia, mint tudomány mikre jött rá az érzelmekkel kapcsolatban.

- Mit szokott mondani, ha azt hallja, hogy korunkban az érzelmeket túlmisztifikálják?

- Pont azért tartom ezeket az előadásokat, hogy ha valakinek ilyen véleménye lenne, az lehetőleg változzon meg!