Programkereső

Így vízisíelhetsz Fehérvár mellett!

  • 2018.11.30.

Persze nem bátorítunk arra senkit, hogy Schirilla György-utánérzésként vetkőzzön neki a városkörnyéki réteknek, mindenesetre pár bátor „elvetemült” egy igen szórakoztató videót tett fel néhány napja a legnagyobb videómegosztóra. A népszerű „how to” oktatófilmecskék mintájára lehetne a címe ez is:

„Hogyan vízisízzünk város mellett?”

Berkei Szilárd székesfehérvári születésű fiatalember tanulmányai során két szerelem-hobbiját ötvözte hivatássá: a filmezést és a siklóernyőzést. Az MPC Sportegyesület instruktoraként reptetéseket segítő szakemberre az internet népe különböző tréfás, vagy éppen elgondolkodtató akciói folytán is felfigyelhetett: például, mikor Szilárd néhány éve gumicsónakos hajózást szervezett a fehérvári Halesz parkban, az akkor még nem létező kutyafuttató helyét koratelenként rendszeresen elfoglaló tavacskán, amelyből télre aztán rendszeresen spontán korcsolyapálya keletkezett. A terület vízelvezetési gondjai miatt kialakult hatalmas vízfelületen vicces gumihajócskázást hajtottak végre barátaival, s erről természetesen videó is készült, a világháló a mai napig megőrizte azt. A merész fiatalember következő nagyobb akcióját 2017 januárjában azonban már jóval többen tetszikelték, s nagyon sokan látták a Youtube-on: ekkor Szilárd ugyanis a budai hegyekben lévő albérletéből – hangulatos zenei aláfestéssel – nem várt a hókotróra, hanem egy mezei snowboarddal siklott le a budapesti belvárosig, hogy eljusson a munkahelyére.

Szilárd – aki már gyerekkorától szimpatizált a siklóernyőzéssel - azóta a sport mindjárom technikájával -  távrepülés, hátimotoros és akrobatikus siklóernyőzés – repült már, de az utóbbit kedvelte meg leginkább, mert ennek során hajmeresztő mutatványokat lehet végre hajtani. 28 éves hősünk nemrég viszont nem a levegőre ment barátaival, hanem a vízre, a siklózáshoz is használt csörlőberendezés segítségével ugyanis a város melletti, az őszi heves esőzések miatt megduzzadt, lápossá vált rétek egyikén gyakorlatilag összehozták Magyarország első legális wake winch pályáját, Belsőbárándnál. A tényleg profi filmecskében persze először azt látjuk,hogy a winchet (a csörlőt) szállító autójuk egyik hátsó fékje elfüstöl, így a kaland autószereléssel kezdődött, de a baráti trió végül kiért a rétre, ahol az esőzéssel felduzzadt tavacskán, több tucat vízimadár kíváncsi tekintetétől kísérve  mindhárman bebizonyíthatták, hogy nem kell a hullámlovagláshoz tenger, vagy óceán, mert egy sima, város melletti pocsolyában is kitűnően sportolhat az ember. (Annak ellenére, hogy az akció napjára a szárazodó időjárásnak köszönhetően a tavacska még össze is ment…) 

Ha valaki kedvet kapna, itt lesheti el a szakmai fogásokat a srácoktól: