Programkereső

Hívd el egy randira a házastársad!

  • 2019.02.11.

      Talán még sosem volt ekkora marketingje a házasság intézményének, mint napjainkban: hazánkban egész hetet szentelnek neki, óriásplakátok hirdetik, újabb kormányzati intézkedéseket kapcsolnak hozzá. Az egyhetes programsorozat idei arca egy mentőorvos és felesége. Az országos kínálatban szerepel szerelmi kalandtúra házaspároknak, lesz ide vágó ötpróba, társasjáték, de korcsolyázhatnak, vagy fürdőzhetnek is kettesben akciósan a házastársak. Székesfehérváron nyereményjátékot találtak ki a szervezők számukra: a legötletesebb randizó házaspár egy értékes vacsorautalvánnyal lehet gazdagabb.


      Több mint egy évtizede Magyarországon is megrendezik az eredetileg az Egyesült Királyságból indult házasság hetét. Úgy tűnik, nálunk van is mire alapozni: a házasságkötések száma hazánkban 2010-től kezdődően folyamatosan növekedett, az utóbbi húsz év legtöbb esküvőjét pedig 2016-ban tartották. Érdekes tény, hogy 1900-1950 között az esküvők zöme januárra és februárra esett, nem a manapság divatos május-szeptember időszakra – tehát a farsangi, mulatozásos időszakban sokkal divatosabb volt férjhez menni, megnősülni. A hosszú idősoros adatok szerint azonban összességében a november a befutó hónap, amit a betakarítási munkák időzítésével lehet összefüggésbe hozni. Azaz, ha megtörtént az aratás, begyűjtés és elraktározás, megpihentek a jegyespárok, maradt idő lebonyolítani a lagzit is.
Ha tágabb környezetünket nézzük, az unió országainak 2015-ös adatai alapján a legalacsonyabb és a legmagasabb értékkel rendelkező országok között 2,5-szeres az eltérés. Portugáliában (3,1‰), Szlovéniában (3,1‰) és Olaszországban (3,2‰) volt a legalacsonyabb az ezer lakosra jutó házasságkötések száma, a legmagasabb arányszám Litvániát jellemezte (7,6‰). A 2015-ös 4,7‰-es értékével Magyarország az uniós rangsor középmezőnyében van. Drasztikusabb adatváltozást látni azonban az életkornál: ezek szerint a párok egyre érettebb korban házasodnak. 2000-2016. között az először házasulók átlagos életkora mindkét nem esetén öt évet emelkedett: az utolsó vizsgált évben a nők 29,7 évesen mentek férjhez, míg a férfiak 32,5 éves korukban nősültek. Ugyanezen időszak alatt az először házasulók aránya az összes megkötött frigyhez viszonyítva 75–80% között mozgott.
      A statisztika természetesen a válási adatokkal együtt lehetne teljes. Ezen a téren mintha hullámvasúton ülne a magyar társadalom. Válásra 2016-ban 19,6 ezer alkalommal került sor, vagyis ezer lakosra 2,0 felbontás jutott. A válások évenkénti száma az ezredfordulót követő évtizedben 24–25 ezer körül alakult, amelyben az ezt követő években határozott csökkenés következett be. 2014-ben – ötven év után először – 20 ezer alatt maradt a számuk, a következő évben viszont ismét e fölé emelkedett. 2016-ra a felbontott házasságok száma megint 20 ezer alá csökkent és ki tudja, mit hoznak majd a következő évek?
Arra nem igen találnánk hiteles adatot, a házasság hete programjai mennyiben változtatnak bármilyen irányban az adatsorokon. De ezt megfigyelni valószínűleg nem is érdemes – a témakört napirenden tartani azonban nagyon is. Az ország több települése csatlakozott az idén is, s van, ahol igazán kreatív formában igyekeztek megfogni a házasság (vagy ha úgy tetszik, a párkapcsolatok – bár az élettársi közösségek itt most nem tudnak labdába rúgni) hétköznapi küzdelmes voltát.
      Székesfehérváron a SZÉNA Egyesület például egy játékot talált ki, hogy a kapcsolatuk felfrissítésére sarkallja a házaspárokat. Aminek fontosságával nyilván ők is tisztában vannak – mégis jó alkalomnak tűnhet újabb közös programokat idekapcsolni. Résztvevővé válhat bárki, aki a házasság hetében (2019.02.10. - 2019.02.17) randevúra hívja a házastárság, majd a feladat teljesítéséről elküld egy fotót és hozzá egy 2-3 mondatos élménybeszámolót a szenaegyesulet@gmail.com címre, feltüntetve azt a számot is, ahány éve házasságban élnek. A játékkal az ötletgazda egyesületnek az a célja, hogy felhívják a figyelmet a kettesben töltött, minőségi idő és az egymásra figyelés fontosságára. A szervezők abban bíznak, hogy felhívásuk hatására mind többen kapnak kedvet megismételni hajdani találkozásaikat, és ezzel is erősíteni kapcsolatukat.
A játékban részt vevők között egy kétszemélyes vacsorát sorsolnak ki a kiemelt partner, a Rosetta Étterem felajánlásával, 10.000 Ft értékben. Különdíjat kap az a házaspár, aki leghosszabb ideje házasságban élő párként vesz részt a játékban. Az ő nyereményük a nemrég alakult fehérvári főző iskola, az AL-BA Cook Főzőiskola felajánlásából, garnélás Pad Thai tészta készítése 2 fő részére, a győztes pár otthonába és eszközeivel, így azt a közös főzést követően, a győztes pár maga is el tudja készíteni. Továbbá mindkét díjazott egy-egy 1.000 Ft értékű utalványt is kap az Aranyalma Cukrászda felajánlásából.
A játékban a 2019.02.17. (vasárnap) 24 óráig beérkező jelentkezések vesznek részt, az eredményhirdetésre az azt követő héten kerül sor.
      Tehát, kedves fehérvári házaspárok: készen álltok egy újabb randira?