Programkereső

Embermagasságú tornyot raktak cipősdobozokból a Zöldbogyókások

  • 2019.12.19.

Az öreghegyi családi ház szürke udvarán nagyon színes forgatag fogadott pár nappal karácsony előtt:

az idei Cipősdoboz akcióban összegyűlt ajándékcsomag torony konkrétan magasabb volt a kezdeményezőknél is, a 335 db ajándékdoboz több mint két méternyire nyúlt a magasba.

Fotó forrás: Facebook/Zöldbogyóka

Harmadik éve vesznek részt a napjainkban lényegében az egész országot adományozásra késztető karácsony előtti karitatív akcióban – meséli a Zöldbogyóka Játszókuckó és Családi Bölcsőde ötletgazda-háziasszonya, Korponai Zita, aki kolléganőjével, Rosta Edinával együtt ezúttal eltörpül a színes dobozhalom mellett. Nézegetjük a felcímkézett dobozokat: ezt fél éves fiúcskának, amazt hatéves kislánynak szánta adományozója. Szülők, a bölcsőde üzemeltetőinek barátai, ismerősei, cégek munkatársai töltötték meg és hozták be a dobozokat, a láthatóan nagyon gondosan csomagolt ajándékok e sorok írásakor már el is indultak a kezdeményezés központjába, ahonnan az ország minden részébe szállítják majd őket, a címzés szerinti gyermeket megörvendeztetni.

A fehérvári játszókuckó vezetői szerint a legjobb újrahasznosítási forma maga az adományozás - bár ők nem csak ünnepek idején valósítanak meg környezetbarát és fenntartható programokat. A családi bölcsőde a többi között lényegében a város egyetlen környezettudatos gyermekintézménye, s egyébként kerékpárosbarát címet is nyert a közelmúltban, de gyakorta szerveznek ilyen jellegű programokat, táborokat. A fenntartható szemléletmód nem csak az intézmény nevét lengi be, hanem az itt folyó munkát is. Igaz, az engedélyük alapján jelenleg csak öt kisgyermeket gondoznak napi rendszerességgel, de a nyitott rendezvényeken keresztül sok kisgyermekkel és szüleikkel kapcsolatba kerültek az elmúlt években.

Az öreghegyi családi bölcsi kollektívájának célja útmutatót adni az új generációnak abba az irányba, hogyan leljék örömünket ők is a mindenféle kreatív, újrahasznosult játékban. Első, a témába vágó kiadványukat, Zöldváros  címmel (ez egy mese és színező) 9000 példányban osztották ki Fehérvár minden óvodájában és iskolájában. A kiadvány segít eligazodni a gyerekeknek a szelektív hulladékgyűjtés terén is. A Zöldbogyókához érkezve azonnal szembe tűnik a reuse-szemléletmód, az utcai, a bölcsi előtti virágtartók ugyanis színesre festett, kimustrált autógumik, szezonban tele virággal.

Az adományozást a jövőben is folytatni fogják, hangsúlyozza Korponai Zita – az idei 335 dobozt még többé, még magasabb toronnyá szeretnék fejleszteni, újabb adományozó szülők és szimpatizánsok bevonásával. A bölcsődében az adventi időszakban készülő díszek és dekorációk pedig szintén tovább erősítik az öko hozzáállást és formálják a jövő kis környezetvédőit.

Rosta Edina és Korponai Zita az idén összegyűlt cipősdobozokkal