Programkereső

Ismered a város legjobb konnektorát?

  • 2016.10.25.

Ritkán gondolunk arra, hogy közösséget építeni életünk egyik legkézenfekvőbb helyszínén, a munkahelyen is lehet. De mi van, ha gyakorlatilag munkahelyünk sincs, mert otthon dolgozunk? Vagy van munkahelyünk, de ott képtelenek vagyunk igazán produktívan teljesíteni? Vagy önfoglalkoztatók vagyunk, de nincs hol tárgyalnunk, megbeszélnünk? Megannyi probléma, melyekre néhány fiatal helyi vállalkozó kreatív és működő megoldást talált, amikor létrehozták Székesfehérvár első közösségi irodáját. A Konnektornak keresztelt hely pár hete már működik a Vörösmarty téren, hivatalos megnyitót október 28-án, pénteken tartanak az ötletgazdák.

Kata például egy kertészeti cég munkatársa – mint igazi filantróp, nyüzsgő személyiségnek, számára nagyon lelombozó volt egész nap a cége egyszemélyes irodájában ülve, egyedül végezni a napi intézni valót. A fiatal ügyintéző rábeszélte a főnökét, hogy béreljenek neki munkaállomást az első városi közösségi irodában: itt Kata most emberek közt, hatékonyabban tud dolgozni, cége pedig pénzt spórolt azzal, hogy önálló, magasabb bérletű iroda helyett a sokkal költséghatékonyabb közösségi megoldás szolgáltatásait veszik igénybe. Itt ugyanúgy lehet tárgyalásokat lebonyolítani, találkozókat szervezni, előadásokat, vagy partnermeetingeket tartani, mint egy hagyományos irodában, a szükséges háttérszolgáltatások (parkolás, irodai infrastruktúra, kávékonyha) is rendelkezésre állnak, ám a költségek alacsonyabbak és nem utolsósorban a hangulat is jobb: erről például a nem hagyományos irodai színválasztás, a tarka és vidám bútorok és párnák, babzsákfotelek, falfestés és egyéb hangulatfelelős mütyürök gondoskodnak. Ide kisgyermeket és kutyát is nyugodtan hozhatnak a dolgozók, irodabérlők, mindenki tiszteletben tartja a másik igényeit és szokásait. A nemzetközi viszonylatban már sokfelé elterjedt és népszerű co-work irodák első fehérvári tagjának dizájnjáért az alapító csapat közösen dolgozott, az alapötlet viszont a jelenleg Németországban formatervezőként dolgozó Rózsa Miklósé, valamint a korábban is vállalkozások támogatásával foglalkozó Szabó Dávidé.

- Úgy egy éve merült fel az ötlet, miután nagyon sok ismerésünk jelezte, hogy vagy otthon próbál dolgozni, vagy ha ott sem sikerül, akkor kávézókba jár. De hosszú távon az sem jó megoldás, hiszen nem ülhet az ember egész nap egy kávé mellett, ráadásul a telefonálás, más tevékenység is nehézkesen megoldható – mesél az előzményekről Dávid. - Az igényfelmérésünkre úgy 25 érdeklődő össze is jött, így elkezdhettünk egy belváros közeli helyet keresni az irodának.

- Piackutatás közben azt láttuk, hogy Budapesten is egyre nő az igény ilyesmire, sokan dolgoznak home office megoldásban, de másban gondolkodnak. Németországban is sok co-work iroda van, de az ritka, hogy ilyen patinás, nagypolgári lakásban nyitnak hasonlót – mondja az általuk végül megtalált helyszínről Miki.

Hogy miért jó és miért éri meg ide járni, itt dolgozni? A csapat már sorolja is az előnyöket. Egyrészt, mert a nevében benne van, hogy közösség, ez már önmagában inspiráló lehet, az emberek hozzák az ötleteiket, segíthetnek megvalósítani a többiekét, ha valaki elakad, meg lehet beszélni a problémákat. A színes környezetben remekül lehet haladni az egyéni feladatokkal. Hétfőnként az előző hét tapasztalatait és a következő feladatait rendezik egy reggeli kávés „röpgyűlésen” a konnektorosok. Kuchta Ildikó, a nagycsaládos, a kisgyermekes mamák életét megkönnyítő ruházati vonal megálmodója azt mondja, itt szinte maguktól csiszolódnak össze az emberek, s ezt különösen jó látni egy munkakörnyezetben. A belső dizájn ötletadója, Szabó Mira szerint nagyon jó, hogy nem mosódik össze az otthon és a munkahely, a két életterület szétválása az eredményességen is meglátszik.

A Konnektort alapvetően a nem helyhez kötött szakmák művelőinek álmodta meg a csapat. Várnak vállalkozókat, vállalkozást indítani készülőket, de olyanokat is, akik máshol dolgoznak, de szükségük lenne alkalmanként egy inspiráló tárgyalóhelyre, illetve egy háttértámogató közösségre.  A Konnektor csapata összességében azt vallja, amit a fotózásokért, rendezvényekért, olykor a gyerekfelügyeletért is felelős csapattag-anyuka, Kamarás Emese fogalmaz meg: a közösségi iroda kihívás egyben a szemléletformálás eszköze is lehet, amellyel be lehet bizonyítani, hogy máshogy, máshol is lehet dolgozni. A munkavégzésen túl pedig igazi, hosszú távon gyümölcsöző közösségek épülnek.

Fotó: Kamarás Emese