Programkereső

Ügyes kezek

  • 2020.01.30.

Helyi alkotók, akiket érdemes megismerni

Egy város humánerő forrásának minősége abból is megismerszik, hánya képviselnek valóban innovatív és kreatív vonalat a lakosságból. A kreativitás ugyan sok mindenben megnyilvánulhat, de a talán „legszembeszökőbben” egy-egy kézzelfogható alkotásban érhetjük tetten. E cikkben összegyűjtöttünk pár olyan helyi kézműves kreatívot, akiknek ugyan nem feltétlenül ez az eredeti mesterségük, mégis művészi színvonalra voltak képesek emelni a hobbiként indult alkotótevékenységet. A lista természetesen a teljesség igénye nélkül készült, és bővíthető…

1.Miko Jewelry, Mikó Kriszta

A fehérvári Fekete Sas Patikamúzeum patinás gyógyszeres szekrénye előtt készült fotón a modell Miko Jewelry gyűrűt és fülbevalót visel. 

A Fekete Sas Patikamúzeumban készült képet a Suggah Production készítette.

(Fotó: Miko Jewelry Facebook Official)

Kriszta a fehérvári média világából váltott komolyabban az ékszerkészítésre néhány éve és épített fel egy gyakorlatilag most már Magyarország-szerte ismert saját márkát. Szerintem nyugodtan mondhatjuk, hogy egy már létező stílust honosított meg itthon újra, erősítve a minimalista, napjainkban olyannyira divatos formavilágot. A kézzel készített Miko-ékszereket igen könnyen felismerhetjük, a legtöbben mégis van egy vagány csavar, amely miatt az ember azt mondja egy fülbevalójára, gyűrűjére, hogy na, ez egy igazi „must have” darab. Készítőjük ráadásul folyamatosan érzékenyen reagál a körülötte lévő világra, így, ha a 2020-as Év színe palettából szeretnénk beszerezni valamit, ultramarinkéket Krisztánál biztosan kapni fogunk.

2.  Város és Vadon, Pintérné Tóth Viktória

(Képregény-ihlette Város és Vadon-grafikák egy lakásfalon.)

Viktória kreatív mikrovállalkozására egy közös ismerős révén találtam rá, munkáiba és látványvilágába viszont – ahogy mondani szokás – egyből beleszerettem. Talán mert magukban hordoznak egyfajta, a modernitás és az antikvitás határán egyensúlyozó hangulatot, s talán mert nem csak számítógéppel dolgozik, hanem aprólékosan kidolgozza kézzel a részleteket egy-egy grafikai feladaton, s igen: mert olyan technikákat is alkalmaz, amelyeket lassan csak múzeumban láthatunk, pl. a linómetszést, nyomdázást. Az építészként és tervezőművészként végzett alkotó munkái közül sok hajaz a japán mesterek metszeteire, s nem véletlenül: Viki mostanában előszeretettel rajzol és nyomtat Japánban élő dzsungelvarjakat és szarkákat a munkáira – de egyszerű, megkapó színvilágáról amúgy is könnyen felismerhetjük a keze nyomát.

3. OVERknits, azaz Dévényi Ága

Fehérvári kreatív stíluskavalkád: Czippán Anett műsorvezető OVERknits sálban és Miko Jewelry fülbevalóban pózol.
(Fotó: Miko Jewelry Facebook Official)

Ágáról három évvel ezelőtt már megemlékeztünk a TeleÉlettel blogban, az autóipari marketingeslét és családanyaság mellett országosan is egyedülállónak számító brandet felépített fehérvári kreatív azóta is folyamatosan népszerűsíti az óriáskötés és óriáshorgolás szépségét és hasznosságát a honi ügyeskezűek között. Jópofa és egyedi darabjait már kurrens budapesti stílusboltokban is megtalálod, de ő az a típusú alkotó, aki tiszteletben és fontosnak tartja a közkeletű mondást, miszerint „Nem az teszi értékesség az embert, amit tud, hanem amit másokkal megoszt.” Így 2019-ben is számos nyitott workshopot tartott és adta tovább a tudást sokaknak. Elkötelezett fonalkommandós, így hangulatos horgolt darabjaival szerencsés esetben olykor a fehérvári belvárosban is összefuthatunk.

4. Fidini/Kuchta Ildikó

A Fidini workshop műhelye
(Fotó: Fidini Facebook)

Ildivel a fehérvári Mompreneurs női vállalkozói közösségben találkoztam, s azonnal feltűnt, hogy kreatív ember. Az ő alkotói vénája varrónőként egyesült a szemléletformáló, karitatív tevékenységgel, ugyanis környezetkímélő megfontolásból olyan termékcsoportot fejlesztett, amely éppen az elfoglalt 21. századi nő életét könnyebbíthetik meg. Mosható intim betétek, uzsonnászacskók, mappák, kenyereszsákok, pelenkatartók és még egy sor egyéb s.k. tárgy bizonyítja, hogy néha csak a két kezünk és az ügyességünk szükséges ahhoz, hogy a környezetet kímélő és a körforgásos gazdaság céljait megvalósító tárgyakat használjunk. Sőt, mi magunk is létrehozzunk ilyeneket, a Fidini-workshopokon ugyanis Ildikó mindezt meg is tanítja a hozzá fordulóknak.

5. Tündér Műhely Bodzsár Nórával

A képen maga az alkotó viseli a saját gyűrűit.
(Fotó: Tündér Műhely Facebook)

Nóra több, mint egy évtizede van jelen a fehérvári kreatív érában, szinte nincs is olyan helyi alkotói vásár, ahol ne találkoztunk volna már vele. Rendületlenül gyártja gombékszereit, amelyek mégis egyedivé teszik viselőiket, és nagyon vidámmá a megjelenést. A szivárvány minden színét felhasználó alkotónál tényleg mindenféle minta van, vagy ha mégsem: megszerzi, elkészíti. Az ember nem is érti, hogyan tudott élni eddig egy tündéri, rózsaszín láma nyakláncba foglalt képe nélkül – ráadásul egy kilométert sem kell érte utazni, hiszen Nóri is Fehérváron él is munkálkodik.

6. KaTáska, Laszik Katalin

Íme, egy névre és személyre szóló hátizsák Kata műhelyéből.
(Fotó: KaTáska Facebook)

Az egyik fehérvári kertvárosban alkotó Kata számomra – szatyormániásnak - friss, de nagyon kellemes felfedezés, már csak azért is, mert alkotóként a zero waste és újrahasznosító vonalat is viszi, jópofa textilszatyrai maradék anyagokból készülnek és bármilyen célra bevethetőek. Weboldalán táskás stílustippekkel is szolgál és egyedi igényeket is megvalósít, szóval ha olyan táskát szeretnénk, ami tutira, de tényleg senkin sem jön szembe, akkor érdemes Katával konzultálni.

7. Phrenos Alkotó- és Bábpedagógiai Műhely, Somogyi Brigi

Somogyi Brigitta néhány saját bábjával
(Fotó: TeleÉlettel)

Ha saját magunknak, vagy ajándékba szeretnénk megtanulni profi kinézetű bábot készíteni, Fehérváron simán megtehetjük, ugyanis létezik egy folyamatosan oktató és workshopozó hely a városban, mégpedig Somogyi Brigi alapításában. A helyi könyvtárakban már számos bábkiállítást rendező műhelyben segítenek a tervezésben, az elkészítésben és abban is, hogy kicsit belelássunk a bábok világába más szemmel is, hiszen a bábu lehet gyógyító, vigasztaló társ és kitűnő kifejezője saját, eddig esetleg lappangó alkotói világunknak. Az alapító alkotóról korábban már írtunk a Teleélettel portálon is, érdemes ténykedésüket a jövőben is figyelni!

8. Faputtony Kreatív, azaz Vörösné Simon Nikolett

Nikolett, néhány jellemző színvilágú és hangulatú saját tárgyával
(Fotó: Faputtony Kreatív Facebook)

Niki ugyan a nagyon közeli Szabadbattyánban készíti tárgyait, de gyakorlatilag minden városi rendezvényen, vásáron találkozhatunk vele évek óta. Párna, táska, dísz, kosár, baba, kulcstartó, nyaklánc, gyakorlatilag nincs olyan tárgy, ami mára meg ne ihlette volna és nem készítette el az egyedi Faputtonyos verziót. Folyamatosan inspirálódik és inspirál másokat is, most például csodálatos tavaszi, tulipános párnákat készít.

9. Visualive, azaz Livits Réka

A képet weboldalára Réka ezen a néven mentette el: magabiztos. A vizuális jegyzetelés képessége valóban önbizalmat erősít, képzésen is elsajátíthatjuk.
(Fotó: Visualive.eu)

Könnyű annak, aki az anyukája papír-írószer boltjában nő fel és tipegő korától magába szívja a színek és eszközök használatát és szeretetét! Persze Réka felnőtt vállalkozásához kellettek saját kvalitásai – nagyfokú kreativitás és ötletgazdagság – is. A szkeccselésből bizniszt fejlesztő, mellesleg már több regényt is megjelentetett alkotó a vizuális jegyzetelés világát fejleszti, s mutatja, tanítja meg másoknak is. Egyáltalán nem kell profi rajztudás a dologhoz, elég, ha nyitottak és kíváncsiak vagyunk ahhoz, hogy az agyunkat, a vizuális memóriánkat fejlesszük, méghozzá a kezünk foglalkoztatásával. Hosszú távon kevés hasznosabb dolog létezhet, hiszen ezt a tudást később egész életünkön át vinni fogjuk, s támaszkodhatunk rá későbbi tanulmányaink, munkánk során is. Réka jópofa stílusát ugyan kevesen tudják utánozni, de őt is a gyakorlat tette mesterré.