Programkereső

Jó gyakorlatok és módszertanok bemutatása

  • 2020.04.15.

a Fejér megyei felzárkóztatás-politikai együttműködés fejlesztésére

Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés Elnöke bemutatja azt a módszertani kiadványt, ami a Fejér megyei felzárkóztatás-politikai együttműködés fejlesztése című, EFOP-1.6.3-17-2017-00005 azonosítószámú projekt keretében készült el. A kiadvány tartalmazza a Fejér megye területén már megvalósult felzárkóztatást elősegítő modellprogramokat, melyek megyénkben már sikeresen működnek, és elérhetőek megyénk lakosai részére.

A módszertani kiadványban bemutatásra kerülő, a megyében zajló felzárkóztatási célú tematikus projektek, és jó gyakorlatok az alábbiak:

  1. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság a megváltozott munkaképességű személyek tartós munkaerőpiaci integrációját és társadalmi beilleszkedésének elősegítésé valósítja meg.
  2. Az utcán élők sikeres és eredményes társadalmi integrációja, úgy, hogy elsőként a biztonságos lakhatást, mint alapvető emberi igényt elégítsék ki.
  3. Gyógycseppek – kísérleti program a szociális gazdaság erősítésére a sárbogárdi járásban, oly módon, hogy a leghátrányosabb helyzetűeknek biztosít közfoglalkoztatás keretében munkalehetőséget, képzésekkel karöltve.
  4. Védőháló a családokért Sáregresen – A kiegyensúlyozott családi életvezetést tűzték zászlójukra, sokoldalú tematikával megtámogatva segítik a velük kapcsolatban lévő családokat, vagy családalapítás előtt állókat, vagy bárkit, aki a családi ügyekben tanácsadásra, segítségre szorul.
  5. Vízivárosi családi szolgáltató központ működtetése – mely tanácsaival, programjaival, képzéseivel és folyamatosan elérhető szolgáltatásaival hozzájárul a családok szerepének megerősítéséhez.
  6. Esély otthon Fejér megyében - a vidék népességmegtartó és versenyképes ereje reális alternatíva lehessen a vidéki fiatalok számára
  7. Lajoskomáromi Ifjúsági Program – a projekt az alábbi programokkal segíti a fiatalokat: - egészségmegőrzés, prevenció, szabadidős programok ifjúsági táborok, kirándulások, képzések és workshopok. Mindezek célja a fiatalok szabadidejének hasznos eltöltése.
  8. Család és Karrierpontok – a program célja, hogy a megyében élő nők munkaerőpiaci helyzete javuljon, úgy, hogy a család és a munka összeegyeztethető legyen.
  9. A Felzárkóztatási mentorhálózatot a Szociális és gyermekvédelmi Főigazgatóság működteti, és célja a romák segítése, mentori hálózattal, célja pedig a munkaerőpiaci lehetőségek javítása.
  10. Itt a helyed – Önkéntesprogram a Vöröskeresztnél. Ez a program segít a fiataloknak, hogy felelősségteljesen gondolhassák át jövőbeni tanulásukat, és terveiket, úgy, hogy közben bekapcsolódnak a közfeladatokat ellátó szervezetek munkájába.
  11. Biztos kezdet Gyerekház Sárkeresztúron – azoknak a gyerekeknek nyújt segítséget, akik olyan területen születtek, ahol nincs óvoda, bölcsőde, nincs megszervezve a gyermekek napközbeni ellátása.
  12. Bari Shej Dél-Fejérben – a program fő célja a fejér megyében lévő Enyingen és Sárbogárdon a roma lányok iskolai lemorzsolódásának csökkentése, valamint továbbtanulási esélyeik növelése.
  13. Komplex telepprogram Mányon – a program célja, hogy a rászorulókat szociális munkával hozzásegítsék a problémáik gyors megoldásához, képzésekkel, lakhatási problémáik javításával, és a közösségbe való beilleszkedésükkel segítsék őket.
  14. Tanodák – a megyében működő tanodák célja a résztvevő hátrányos helyzetű tanulók körében a végzettség nélküli iskolaelhagyás csökkentése, a képzettségi szint növelése, komplex személyiségfejlesztéssel, életpálya-építéssel, mindezt az iskolán, a köznevelésen kívüli időben.
  15. Nő az esély – képzés és foglalkoztatás - 400 fő foglakoztatását, és 600 fő képzését valósítja meg a program.

Az esélyegyenlőségi, felzárkóztatási programok immár nem csak szép gondolatok, hanem valós intézkedések is.

TEGYÜNK EGYÜTT A FELZÁRKÓZTATÁSÉRT!

 

 

dr. Molnár Krisztián a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke