Programkereső

Boldog város, Fehérvár

  • 2020.05.15.

„"...boldog város, büszke légy!” Minden ilyen eredmény Csapatmunka és közös siker, legyünk rá büszkék még akkor is, ha persze sok munka áll még előttünk.” -írta polgármesterünk, dr. Cser-Palkovics András a napokban, hivatalos Facebook oldalán. Magyarország Boldogságtérképe alapján ugyanis kiderült, hogy Székesfehérvár a legboldogabb megyeszékhelyünk. Hogy miért? Erre adunk most választ.

Kép forrása: http://boldogsagprogram.hu/magyarorszag-boldogsagterkepe-2020/

Elkészült Magyarország legfrissebb Boldogságtérképe. A Jobb Veled a Világ Alapítvány támogatásával megvalósuló, évente ismétlődő felmérésből megtudhatjuk, hogy az ország mely területein mennyire tartják boldognak és elégedettnek magukat az emberek. Kiderült: országosan tekintve hazánk nem számít boldogtalannak, de a különböző régiók között komoly eltérések vannak.

Az idei vizsgálatban Magyarország 962 településéről 7863 fő, 17-92 éves férfi és nő vett részt. A felmérésben az élettel való elégedettséget, az érzelmi, pszichológiai, szociális és spirituális jóllétet és a mentális egészség szintjét vizsgálták. Az adatok megmutatták különböző életkorú, családi állapotú, különböző anyagi szinten élő, más-más iskolai végzettségű és foglalkozású férfiak és nők boldogság, elégedettség, globális jóllét és mentális egészség szintjét és lehetőséget adtak ezek összehasonlítására.

A legboldogabb megyeszékhelyként a listán többek közt Székesfehérvár is szerepel. Ennek egyik oka lehet, hogy a KSH adatai szerint a 418 ezer fős Fejér megyében több gyermek született, mint egy évvel ezelőtt, annak ellenére, hogy országosan tekintve a születések száma 0,7 százalékkal csökkent. Mindemellett Fejér megye foglalkoztatási aránya 62,4 százalék, a munkanélküliség rátát tekintve hetedik a rangsorban, ami az országos 3,3 százaléknál közel 1 százalékkal jobban teljesít. Erre a kiemelkedő eredményére magyarázatot adhat a térség rendkívül erős ipari teljesítménye.

Elégedettségre adhat okot még az is, hogy Fejér megye havi nettó átlagkeresete 244.444 forint / fő. Az országos listán ennél csak Budapest és Győr-Moson-Sopron szerepelt jobban. S ha ez nem volna elég, Székesfehérváron továbbra is kedvezőbb áron vásárolható ingatlan, mint például a fővárosban annak ellenére, hogy a tavalyi adatok alapján Székesfehérváron 367 ezres átlagos négyzetméterárral kell számolnunk.

A World Happiness Report 157 országot vizsgáló 2020-as jelentése szerint összességében nőtt a lakosság boldogság szintje Magyarországon, így az országok rangsorában előbbre lépett a 62. helyről az 53.-ra.

Forrás:
https://www.hellovidek.hu/otthon/2020/05/13/kiderult-ezekben-a-varosokban-elnek-a-legboldogabb-emberek-magyarorszagon
http://boldogsagprogram.hu/magyarorszag-boldogsagterkepe-2020/