Programkereső

Nagyon felkapott és nagyon zöld. Mi az? – Zero Waste!

  • 2020.06.18.

Gyakran halljuk és olvassuk, hogy zero waste életmódot folytatnak. De vajon mire jó ez? Miért csinálják és hogyan? Erre kerestük most a választ!

A zero waste, vagyis hulladékmentesség nem azt jelenti, hogy mostantól egyáltalán nem termelünk szemetet, mert ez szinte lehetetlen, hanem, hogy igyekszünk minimálisra csökkenteni a mindennapi életvitelünk során keletkező szemét mennyiséget.
Szokásaink átalakításával napról napra kevesebb hulladékot termelünk extra idő, energia és pénz ráfordítása nélkül. Ez a törekvés folyamatos odafigyelést igényel, ám szerencsére, ha kitartóak vagyunk, egy idő után rutinná válik.

Hol találok ehhez segítséget? Kiket érdemes követni?

Korábbi cikkünkben már írtunk a Ki? - Ti & Mi ökoanyuiról, akik tavaly a fehérvári Jancsár kertben demonstrálták, hogyan lehet az egyszer használatos nejlon zacskók mennyiségét csökkenteni a vásárlások során. Éppen egy évvel ezelőtt hozták létre az Ajánlj fel egy zsákot programot, aminek eredményeképpen hétről-hétre egyre többen érdeklődtek a hulladékmentes vásárlás iránt. A figyelemfelkeltő kampányban még azt is elérték, hogy a piac árusai közül volt, aki árengedményt adott azoknak, akik saját kosárral, táskával, textilszatyorral vagy dobozzal érkeztek. A zero waste életmódot ők maguk is igen komolyan veszik, az iskolákban és óvodákban pedig eladásokkal segítik a gyerekek szemléletformálását. Az előadásokon túl követhetjük őket a Facebook oldalukon , de legfőképpen életünkben cselekedeteinkkel.
Néhány hete egy nagyon érdekes videót tettek közzé, melyben ismertetik, hogy egy-egy ruhadarab előállításához mennyi víz szükséges és milyen szempontok szerint érdemes vásárolnunk, ha nem szeretnénk beszállni az ipar által észrevétlenül ránk nyomott hulladéktermelésben.

A videót ide kattintva nézheted meg.

Nem csak ők segítenek abban, hogy háztartásunkkal előrébb lépjünk e téren: él Fehérváron egy stílustanácsadó, Szabó Mira, alias Csinosanyu, akinek elmélete és hozzáállása mára igen ismertté vált a téma követői körében.
Miért Csinosanyu? Mert elsődleges célja, hogy megmutassa: a nők anyaként is öltözhetnek csinosan, akár a játszótérre is. Emellett pedig elkötelezett követője és hangadója a zero waste élteformának is.
Nemrég a Holy Duch nevű blognak adott interjújában vallott szemléletéről, miszerint úgy érzi, hogy a ruhaipar túltermelése ellen azzal tesz a legtöbbet, ha csak egy mód van rá, hogy nem vásárol új ruhát. Újrahasználja azt, ami már van a világban, és egy praktikus minimál gardróbot tart fenn csakis annyi ruhával, amennyire valóban szüksége van. Ezt a szemléletet nem csak vallja, de közvetíti is, munkássága során pedig abban segíti követőit, hogy átvehessék ezt az életstílust anélkül, hogy azt éreznék, lemondanak valami számukra fontos dologról az életben.

Kipróbálnád, ezt az életmódot, de nem tudod, mit csinálj azokkal a dolgaiddal, amire már nincs szükséged?

Ha már végképp nem tudod kinek adni, nagyszerű hírünk van! Néhány napja indult egy Zero Waste Fehérvár nevű nyilvános csoport, ahová bárki csatlakozhat. Egyetlen feltétel van: „a csoportban a feleslegessé vált, kizárólag ingyenes felajánlásokat tehetjük közzé az elvitel helyének megjelölésével.” A kezdeményezés elég felkapottnak látszik, ugyanis a cikk írásának időpontjában éppen csak 4 napja indult és máris 135 tagja van.

Nincs mire várni! Csatlakozz te is!