Programkereső

Augusztus végén saját piacnappal nyit az új fehérvári kosárközösség

  • 2020.07.27.

Gazdag Zsuzsának két fia van, ők is tevékeny tagjai a fiatal, pár hónapos kezdeményezésnek, a Fehérvár Éléstár Bevásárló Közösségnek, amelyet az anyukájuk álmodott meg és hívott életre. A hagyományos élelmiszerkereskedelmet a személyesre, ellenőrzöttre és valóban a helyi termelőket behívó kosármódszerre cserélve hamarosan valóban 5-10 kilométeren belülről vásárolhatjuk meg a sajtot, a mézet, a zöldségfélét, vagy éppen spéci csilit, vagy akár fürjtojásból készült finomságokat. A rendszer ellenőrzött és gazdaságos: a fehérvári kosárközösséghez pl. félévente ezer forintos tagsági díjért csatlakozhatunk, az előre lebeszélt és összekészített árut pedig kényelmesen, helybe szállítva vehetjük át. A Teleélettel az alapítóval beszélgetett.

- Miért tartottad fontosnak létrehozni ezt a közösséget?

- A legnagyobb apropója a saját egészségügyi állapotom volt. Pár hónapja voltak idevágó problémáim, mígnem decemberben el nem terveztem, hogy rendben, akkor januártól belekezdek egy speciális étrendbe és egy új életmódba. Ennek része egy viszonylag szigorú kritériumrendszer, fontos az élelmiszerek forrása és minősége, viszont azt vettem észre, hogy ezeket bizony elég nehéz lesz beszerezni. A másik motiváció is családon belüli: a párom Esztergomból származik, ott találkoztam össze a helyi Kiskosár közösséggel, majd más települések hasonló szerveződéseivel is. Az egészséges életmód és a karitatív célok, a közösségépítés amúgy is jó ideje része az életemnek, nemrég végeztem el egy funkcionális táplálkozás- tanácsadó képzést is, úgyhogy megérett az idő a nagy váltásra, amely a környezetemnek is jó lesz. Mivel láttam benne fantáziát és azt, hogy Fehérváron is többeket érdekelne, belevágtam.

- Rövid idő alatt meglepően jól fel is futott az időközben Fehérvár Éléstár Bevásárló Közösségnek keresztelt kezdeményezés, pár hét alatt több mint hatszáz követője lett az idevágó, június elején létrehozott Facebook-oldalnak. Lehetett számítani ekkora érdeklődésre, vagy számotokra is meglepő volt?

- Ennyire gyors gyarapodásra én sem számítottam, mert a korábbi kosárközösségek felhívták a figyelmemet, hogy az elindulás nem könnyű, az első hónapokban ezek a közösségek jobbára csak a családot és a baráti kört tudják kiszolgálni, és sokszor évek telnek el, mire valóban kiépülhet egy stabil termelői háttér és a vásárlói kör is. Nálunk jelenleg konkrétan 70 körül van a bevásárlásra feliratkozók száma.

- Mit szóltak hozzá a termelők? Hiszen ők már évek óta tevékeny résztvevői a Fejér megyei ellátásnak.

- Nagyon pozitív tapasztalatokat szereztem velük, ám többükkel még folyamatban van az egyeztetés. A közösség működése és elve szinte valamennyiüknek tetszett, nagyon szimpatikus embereket ismertem meg.  Sokuknak tetszik az, hogy a vásárlókkal újabb módon lehet találkozni, sőt, akár képzéseket is tarthatnak nekik, beengedhetik majd a vevőiket a saját kertjükbe, a termelő udvarukba, földjükre, megismertethetik a zöldségtermesztés, vagy a sajttermelés folyamatait a felhasználóval. Egyébként most is keresünk még termékcsoportokat a közösségbe.

- Mikor lehet kézzelfogható eredménye a szervezőmunkának a friss, termelői árut rendelő és csomagban átvevő igénylők számára? Hogyan tovább, Fehérvár Éléstár?

- Most már ebbe az időszakba léptünk, az első piaci, átadási napot is kitűzhettük végre, augusztus 27-re. Addig még rengeteg a teendő, a helyszínt is egyeztetjük, ahol a kosárközösség tagjai átvehetik az összekészített kosaraikat.

- Miben jobb, másabb egy ilyen kosárközösség a hagyományos élelmiszerkereskedelemhez képest?

- A vásárlóknak abban mindenképpen jobb lehetőség, hogy biztos és rövid láncú ellátást feltételez, így kerül az asztalukra az élelem. Mi egyesületként egyesével ellenőrizzük az összes terméket – fontos kritérium, hogy minden termék a közelből származzon, megbízható termelőtől.

Az Éléstárról bővebben annak közösségi oldalán olvashatsz.

Fotók forrása: Facebook: Fehérvár Éléstár Bevásárló Közösség

Képek és videók