Programkereső

Több hely, több termék, változatlan színvonal

  • 2021.10.22.

Még színesebb környezetben várja a tejmenteseket a Vegital stábja

A Vegital, tejmentes termékeket és alternatív tejeket készítő gépeket árusító bolt évek óta színes és hasznos foltja a városnak. Színes, szó szerint: a zöldben, rózsaszínben és fehérben pompázó egység az utóbbi években sok városlakónak segített megoldani az alternatív, mentes étkezést. A táplálkozási allergiákkal küzdők korában tanácsadással, szakmai kiadványokkal (pl. egy, a közelmúltban megjelent, saját szakácskönyvvel) és még szélesebb termékpalettával segítik vásárlóikat – és az alapítónak, a mindig fáradhatatlan Halászi Ildikónak még ezeken kívül is számtalan ötlete és megvalósításra való javaslata van a jövőre nézve…

Vegital

  Ildikóval három éve interjúztunk itt, a blogon. Akkor már nem a kezdetekről, hanem a haladásról, hiszen éppen megjelent az alapító első könyve a tejmentes étkezésről, számtalan kitűnő recepttel. A Vegital üzletet kitaláló és létrehozó vállalkozó – nem mellesleg háromgyermekes édesanya – legkisebb lánya állapota kapcsán keresett alternatívát. Azzal is szembesült, milyen sokaknak okoz gondot a tejcukor- , tejfehérje-, vagy laktózérzékenység, és allergiával küzdőként nehéz hozzájutni a biztonságos tápanyagbevitel biztosító élelmiszerekhez. Ezért néhány évvel korábban vállalkozást alapított és üzletet nyitott, ahol nem csak élelmiszerekkel, de gabonatejeket készítő gépekkel is foglalkoznak. Sőt: legkisebb lánya betegsége kapcsán Ildikó egyfolytában kutatta a lehetőségeket, s mivel többször jártak Kínában őssejt-beültetésen, Ildikó összegyűjtötte az egészséges táplálkozás ottani tapasztalatait és receptjeit is.
  A vállalkozás a pandémia alatt is töretlenül működött, persze rengeteg munkával. A webshop folyamatosan újul, szélesedett a termékkör, már mentes készételekkel is foglalkoznak, de izgalmas, hogy akár az otthoni fermentáláshoz – például camembert, vagy cheddar sajtok készítéséhez – szükséges természetes baktériumkultúrákat is megvehetjük a honlapjukon keresztül.
A Vegital csapata nemrég még nagyobb fokozatra kapcsolt: a Hadiárva utca 4-be költöztek, egy nagy méretű, több helyiséges épületrészbe, ahol Ildikó szinte személyesen maga felügyelte az új – raktárral, a gépek felújításához, megszereléséhez alkalmas műhellyel és webshopos átvevőrészleggel is felszerelt – üzlet kialakítását. E sorok írásakor már az utolsó simításokat végzik az október végén tervezett nyitás előtt. A lokáció kifejezetten szerencsés: a városközpont közeli udvarban már működik pár éve a szintén fehérvári alapítású és fejlesztésű kozmetikai márka, az Origi üzlete, így most még népesebb lesz a régi, tégla építésű felületekkel teli környezet.
A kibővített telephelyen innentől együtt, egymást támogatva működik majd a bolt, a raktár, a szerviz, valamint a termékek szélesebb körű megismertetését segítő tankonyha is, ahol akár mindenmentes főzőklubokat, tanfolyamokat is szervezhetnek a jövőben. A stáb a fehérvári közönség mind szélesebb körű kiszolgálására amúgy más módon is törekszik: valamennyi, jelenleg idehaza csomagküldő szolgálatnak átadópontja szeretnének lenni, ehhez is megteremtették a szükséges technikai infrastruktúrát, átadó pontot, stb.
  A Vegital Facebook-oldalán pedig különösen izgalmas szörfölni: új bloggerük számos receptet ad és az egyes alapanyagok történetét és a mentes konyhába illesztésének lehetőségeit is jobban megismerhetjük. S ki tudja? Talán éppen innen kapunk ihletet egy szép, zöld (vagy kárminpiros) növényi tej-főző gép beszerzéséhez…

Képek és videók