Programkereső

Újraírt Loveinfo

  • 2020.11.30.

Támogasd te is a fiatalok szexuális felvilágosítását!

A székesfehérvári fejlesztésű Loveinfo szexedukációs applikáció ötletgazdája, Langmár Bettina nem ült a babérjain az elmúlt években: folyamatosan javította, tökéletesítette a felületet, s nemrég előállt a Loveinfo Lite ötletével. Az új app a régi egyszerűbb, többnyelvű változata, a fejlesztő céljai szerint először magyarul és angolul jelenne meg az „appboltokban” ingyenesen, regisztráció nélkül, majd még tíz, a leggyakrabban használt nyelven is elérhetővé tennék.

Kép forrása: Langmár Bettina Facebook-oldala

A TeleÉlettel portálon négy évvel ezelőtt már írtunk a Loveinfo fejlesztőjének inkább harcnak beillő törekvéseiről. Bettina másik ötletét, az iskolai óvszerautomatákat (szintén saját fejlesztés, sőt készítés) szintén elég szélsőségesen fogadta a hazai közélet, sokan támadták, fenyegetéseket is kapott, hiába magyarázta sokszor és türelmesen, hogy nem szexre akarja buzdítani a fiatalokat, az applikáció és a mögöttes szakmai tartalom a felelős szexuális élet fontosságára irányítja az érintett korosztály figyelmét. Sajnos hangja elveszett a zsivajban, az óvszerautomatákat sorra szerelték le az oktatási intézményekben, s hiába szóltak mellette szakmai érvek, hogy az időben és megfelelő módon felkínált óvszer olykor „életmentő” lehet a nem kívánt terhességek megelőzésében.

Hiába kapott az ötlet még minisztériumi okleveles elismerést is, anyagi támogatás nagyon szerényen csordogált az utóbbi években a projektbe, Bettina lényegében azért dolgozott a másik szakmájában, hogy a Loveinfo fejlesztést fenntartsa és tovább vihesse. A lendületet a cél érdekében sikerült fenntartania, mostanra például már összeállt a továbbfejlesztett verzió, a Loveinfo Lite koncepciója. Ebben tömörebben foglalják össze a szakemberek által írt és ellenőrzött tudnivalókat és többnyelvűvé is teszik az egyébként most is ingyenesre tervezett applikációt. A magyar és az angol nyelvű verzió megszületéséhez viszont további támogatás kellene, és Bettina saját anyagi lehetőségei végére ért, egyedül nem tudja tovább vinni az ügyet.

Éppen ezért nemrég egy közösségi kampányba kezdett egy crowdfunding oldalon: húszezer eurót céloztak meg összegyűjteni, hogy a projektet sikerre vigyék. Bettina első számú szempontja, hogy a megfelelő és elérhető szexuális nevelés minden ember, minden fiatal joga, viszont kevés olyan, számukra közérthető platform létezik (2014-ben, amikor először nézelődött a hazai piacon ezügyben, nem is volt ilyen), amely ezt a korosztályt hatékonyan meg tudná szólítani. Ennek érdekében Bettina és munkatársai még egy videót is készítettek a kampányhoz, sok információval. Arról is beszélnek ebben, hogy noha 1968 óta emberi jognak számít a családtervezés, a terhességek egy nagy része ma is nem tervezett eseményként jön létre.

Igaz, a karácsonyi készülődésben elég kevés figyelem esik az ilyen jellegű projektekre, pedig nagyon jó lenne, ha Bettina kitűnő ötlete nyomán mind többen figyelnének fel erre a nagyon fontos és időszerű társadalmi jelenségre – hiszen nagyon nem mindegy, milyen attitűdöt adunk tovább a családtervezés területén az utánunk jövő generációknak…
Bettina projektjét itt támogathatod – de ha erre nincs lehetőséged, a fejlesztők azt kérik, vidd hírét a témának ismerőseid körében!