Programkereső

Íme pár jóféle helyi kezdeményezés, amelyhez januárban is csatlakozhatunk!

  • 2021.01.26.

Nem elég a vírushelyzet szerinti programínség, a szabadtéri aktivitásokat ilyenkor év elején sokszor a mufurc időjárás és a hideg is megnehezíti. Ám még így is találhatunk olyan érdekes kezdeményezéseket, amelyekhez csatlakozva érdekes programot biztosíthatunk a családnak.

Kép forrása: Keresd a könyvet! - Székesfehérvár és környéke

1. Keresd a könyvet! Ez a székesfehérvári Facebook-csoport két nemes célt egyesít magában: az olvasás megszerettetését a gyerekekkel, valamint egy időjárástól független kültéri lehetőséget. A lényeg, hogy elrejthetünk a város területén egy nekünk már felesleges, de érdekes gyermekkönyvet – természetesen némi védelemmel, becsomagolva -, majd a csoportban egy fényképes leírással igazolva gyakorlatilag szabadon engedjük, hogy mások rábukkanhassanak egy séta, kirándulás során. A megtalálás örömét is dokumentálva az „elveszett kötet” közös élménnyé válhat, majd kiolvasás után ismét új gazdát lehet neki keresni ezzel a módszerrel. Mostanában kicsit csökkent a csoport aktivitása, pedig jó lenne ismét felpörgetni ezt a kedves projektet.

2. Pap Edina fiatal fehérvári stílus-és öltözködési szakember, coach. Január 23-án az X-generációsok számára indít generációs stílus workshopot, az ismert helyzet miatt természetesen online, a Facebook-on. Az eseményre várják mindazok jelentkezését, akik a 90-es években nőttek fel és váltak trendkövetőkké – a workshopon most újraélhetik az akkori évek stílusjegyeit és stílusbakijait is. 

3. Szintén helyi szakember Nesztler Angéla, akinek meditációs alkalmain már sokan megfordulhattak élőben az előző években. A stresszoldással, kinezológiával foglalkozó szakember februárban háromalkalmas meditációs sorozatot indít élőben és online is azok számára, akik úgy érzik, elakadtak az életükben és fokozottan szükségük lenne a belső erejükre, a belső hangukra, vagy a testük jelzéseinek értelmezésére. Az eseményekre itt lehet jelentkezni. 

4. A januári szürkeség és hideg ellen valóságos színvitamin-koktél lehet a városban népszerű kreatív virágkötő, Winkler Kriszti kezdeményezése: virágműhelyében menyasszonyoknak kínál élő, exkluzív virágbemutatót, amelyen a nagy alkalomra segít kiválogatni és összeállítani a lehetséges virágkompozíciókat, magának az arának a jelenlétében. A zártkörű élő bemutatóra január utolsó napjaiban kerül sor, regisztrációra szükség van hozzá.

5. Ha mégis kisüt a nap…. akkor irány a Sóstó Természetvédelmi Területen lévő nagy kilátó, amely a januári hétvégéken (péntek-szombat-vasárnap) már nyitva van. Ráadásul nemrég átkerült ide a korábban a pihenőstégen elhelyezett távcső is, így már az egész területet a magasból pásztázhatjuk végig, nyomon követve a Sóstón most is megtalálható számos, nem költöző madár hétköznapi életét. Az itteni kirándulásokhoz a város honlapján egy letölthető térképet is találunk.

Kép forrása: Sóstó Székesfehérvár/Facebook

6. Aranyos akciót hirdetett meg a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár, utóbbi részlegükben egy új, ajándékozással oda került nagy méretű babzsákfigurának keresnek nevet, a lakosság ötleteit várják ezügyben. A február 12-ig beérkezett névöletekből választott legjobb gazdájának könyvcsomaggal kedveskedik majd az intézmény. A részletek a könyvtár Facebook-oldalán találhatóak.

7. Beszédes című koncertet ad e hét vasárnapján az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, egyelőre természetesen szintén online formában. A Csodaváró koncertet január 31-én 19 órai kezdettel tartják, műsoron lesz Mozart: Titus kegyelme -nyitánya és C-dúr oboaversenye, valamint Haydn: D-dúr, azaz „Csoda” szimfóniája. A zenekart Thomas Kornél vezényli majd, közreműködik -mint szólista – oboán Fóris István.  A társulat próbatermében rögzített hangversenyének megtekintése ingyenes a legnagyobb közösségi oldalon, a felvételt a meghirdetett időpontban indítják majd a Facebook-oldalukon.

8. Hogy így év elején mennyire szükségünk van a humorérzékünkre, azt mindannyian érezzük, ezért is várják sokan a Vörösmarty Színház, azon belül is a Kozák Stúdió legújabb, már gőzerővel készülő kezdeményezését, a kabarészerdákat. Míg meg nem nyílnak ténylegesen a humor online színházi kapui, íme egy kis ízelítő.

9. Könyvet a könyvtárból? Naná – de most nem csak kölcsönzéssel, hanem nyereményként is értékes kötetekhez lehet jutni a Vörösmarty Mihály könyvtár kvízjátékával. A kérdéssor ezúttal a neves osztrák zeneszerzővel, Mozarttal kapcsolatos, január 31-ig várják a könyvtár munkatársai a helyes megfejtéseket.

10. Az utolsó ajánlat kicsit kivisz minket a városból, a Vértes lankáira: Csákberényről ugyanis az a hír járja kultúraberkekben, hogy lassan kijelöli helyét a kortárs művészet iránt érdeklődő közönség számára. A község malomépületének homlokzatára ugyanis elkezdték felinstallálni a fehérvári Ujházi Péter képzőművész egyik monumentális fali kerámiáját, amely vidám színeivel újszerű hangulatot ad a környezetnek. A jelenlegi kulturálisan is hibernált életben a hamarosan befejezni tervezett művet remélhetőleg már egy friss nyitány keretében avathatják majd fel a közönség előtt, de addig is érdemes arra kirándulni és a tájat felderítve is megnézni, hol tart a kerámia Csákberénybe költöztetése

Kép készítője: Altorjay András