Programkereső

Csodás házak alkotói

  • 2021.09.28.

Ők nyerték a megyei építészkamara idei díjait

A Fejér Megyei Építészek Kamarája 2017 nyarán alapította meg az ismert székesfehérvári építészről, a többek között a belváros ikonikus épületének számító Vasalóház tervezőjéről elnevezett Molnár Tibor Építészeti Díjat. A 13 benyújtott terv közül kettőt választott az idén a legjobbnak a szakmai zsűri – a nyerteseknek szeptember 23-án adták át az elismeréseket Molnár Tibor egykori lakóháza előtti járdán, a Várkörúton, ahol a dokumentációkból utcai, most is megnézhető tárlat is nyílt.

Az építkezési kedvet a pandémia sem törte le, sorra emelkednek a megyében a szebbnél-szebb középületek, családi házak. A pár napja a Várkörúton, Molnár Tibor egykori lakóháza előtt látható tablótárlatban csupa nívós tervezést, csodás épületet vehetünk szemügyre és ezúttal a tervezőket is megismerhetjük, hiszen az egyes tablókon részletesen, a szöveges elemzés mellett fotókkal is bemutatják az adott terv apropóját, megállóit, eredményét. A megye építészeti kamarájának elnöksége olyan díjat alapított négy éve, amellyel saját tagságának szakembereit emeli ki és állítja a nagyközönség elé. Hiszen fontos a megrendelő, az építtető elégedettsége, de az építésznek ritkán adatik meg a nyilvánosság elismerése, pedig egy szép és funkcionális épület éppúgy felfogható művészi alkotásként, akár a képzőművészet zseniális művei, melyeknek sokszor fejből soroljuk az alkotóit. Kortársainkkal egyébként sem vagyunk bőkezűek az elismerések terén  - a párizsi Pompidou-központ tervezőjének nevét előbb citáljuk fejből, mint a székesfehérvári belváros nemrég még közöttünk munkálkodó alkotóit. A Molnár Tibor Építészeti Díj részben ezt a hiátust tölti ki, részben tovább viszi az 1904-1990 között élt és Fehérvár modern arculatát felrajzoló Molnár örökségét is.

Érdemes végignézni a tablókat, mert kitekintés nyílik így számunkra a megye fejlődő építészetére is. Látjuk, hol mi készült, épült, milyen megoldásokkal élnek mostanában a tervezők és nyomon követhetjük egy-egy városrész, falu képének alakulását is. 

Az idén 13 tervet adtak be zsűrizésre a kamarai építészek és a zsűri -szokásától eltérően nem három, csak két tervet részesített díjban. Az egyiket a martonvásári kiskastélyból Agroverzummá fejlődött látogatóközpont tervezőcsoportja, azaz Hajósné Jauch Katalin, Hajós Imre és Pálinkás István kapta, akik a tervezés során két feladatot is megoldottak: a kiskastélyból agrártudományi interaktív látogatóközpontot álmodtak meg, másrészt a nagykastély, a kápolna és a látogatóközpont által zárt, közel 2 hektáros előkert kerttörténészi szempontú helyreállítását is elvégezték papíron. A megvalósult komplexum valódi egységet alkotó, harmonikus lett. 

Az idei másik díj is családban maradt: a több tervvel is pályázó Erdei Ibolya és Erdei László kapták meg ugyanis, apa és lánya, közösen, mégpedig egy velencei, igazán impozáns családi ház tervezési munkálataiért. Az alkotópáros a megrendelők igényéhez igazodva tervezte meg az intimitást különböző terekben megvalósító, zsákutcában található épületet, a térkapcsolatok folyamatos áramlásának hangulatát megteremtve.

Ám a két díjazotton kívül még számos remek tervet láthatunk, van köztük passzázsbeépítés, az embereket a vásárláson kívül a találkozás és az interakciók élményével megajándékozó fővárosi piac és társasház is, amelyekből egyre több nívósan tervezettet láthatunk Fehérváron is. 

Képek forrása: teleelettel.hu  

Képek és videók