Programkereső

Színes és meghökkentő

  • 2021.10.13.

Ezen a héten még látogatható a Fehérvári Szalon

Szeptember közepétől egy hónap áll rendelkezésre, hogy a fehérvári, és tágabban a megyei képzőművészek hagyományos őszi kollekcióját, a szalont megnézze a tisztelt helyi nagyérdemű. A Teleélettel blogszerzője is megnézte a Csók István Képtár-beli anyagot, így született ez az írás.

Hadd kezdjem azzal, hogy én a magam részéről igen kedvelem azon alkalmakat, amikor a Fehérvári Művészek Társasága gyűjteményes tárlaton vonultatja fel tagjainak elmúlt időszaki munkásságát.  Mert év közben sajnálatosan kevés idő van nyomon követni az egyes művészek egyébként alkotásokban gazdag szerteágazó útját, ezeken az alkalmakon viszont kitűnően nyomon követhető, ki mivel foglalkozott a megelőző hónapokban, milyen témák izgatták, mit tudott az elképzelésekből kézzel fogható munkákra váltani.
 
A Fehérvár Szalon 2021 képző-, ipar- és fotóművészeti kiállítás tulajdonképpen egy elkésett esemény: a megnyitó tavaly lett volna, ám a járvány igencsak átírta a hagyományokat. Az eseményt 2020-ról 2021-re – azaz egy évvel későbbre – halasztották, ami még soha nem fordult elő a kiállítások történetében, így ezúttal három év után rendezik meg a tárlatot. A közel egymillió forint összedíjazású szalonra minden Székesfehérváron élő, vagy a városhoz kötődő alkotó adhatott be pályamunkákat és pandémia ide, vagy oda, az alkotók éltek is a lehetőséggel. A kétszintes képtárban jó néhány izgalmas, újszerű munkát láthatunk, még október 17-ig, az intézmény nyitvatartási idejében.
 
Nézzünk néhány objektumot most részletesebben is!

Az emeleten találjuk Ujházi Péter nagy méretű, nagyon aktuális vásznát, „Jaj a mának, itt a múlt!” felirattal. Kifejezetten izgalmas sorozatot hozott el König Frigyes, néhány színből összeállított jelenetei kubista színházi díszletekre és egy történelmi esemény grafikai leképezésére egyaránt emlékeztetnek. 

Hervai-Gulyás Zsanett a szalonon talán még sosem látott alapanyagot, a papírmasét választotta alapanyagnak, abból álmodott nagyon jópofa, színes mesevilágot: az anyaméh-szerűen felnyitott két fél cseresznyében apró berendezési tárgyak utalnak a világegyetemben is elfoglalt helyünkre.

Az ipari formatervezőként végzett alkotó babaházakat, manóházakat készít, a közelmúltban brandet is alapított az anyagra és a stílusára.

A földszinten egyébként is találunk több megkapó objektet: Revák Katalin bronz elefántcsordája, Haraszti Zsigmond hommage-jellegű műve, vagy a tér közepén álló hatalmas nyúlkalitka egyaránt vonzza a tekintetet.

Az emeleten kifejezetten erős az anyag fotókban is: a fehérvári Kiss László és Deák Balázs erőteljes felvételekkel jelentkezett.
 
Mint említettük, pénzdíjasként hirdette meg a város a szalont, a legjobb műveket a zsűri: Czene Márta és Iski Kocsis Tibor festőművészek válogatták és díjazták. Székesfehérvár Megyei Jogú Város kiemelt díjazottjai Kőnig Frigyes és Cservenka Edit festőművészek lettek- míg a további városi elismeréseket Dér Adrienn képzőművésznek, Burián Norbert szobrászművésznek és Végvári Beatrix grafikusművésznek adták át. Díjat adott ki a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány is– ezt Csizik Balázs képzőművész kapta.

Ha még nem vitt a Bartók Béla tér felé az utunk mostanában, október 17-ig érdemes pótolni!

Képek forrása: teleelettel.hu
1. A képet alkotó Ujházi Péternek ezen a héten Budapesten a Műcsarnokban nyílik tárlata
2. König Frigyes munkáit díjazta is a zsűri
3. Hervai-Gulyás Zsanett sajátságos papírmasé világa
4. Egy másik díjazott, Dér Adrienn munkája

 

Képek és videók