Programkereső

Szépség, design, ékszer, lámpa, bútor

  • 2021.11.15.

Saját valóságukat teremtik meg a Fehérváron bemutatkozó alkotók

Érdekes meghívót kaptam a legnagyobb közösségi oldalon keresztül egy ismerőstől és rögtön meg is akadt a szemem az invitáláson: egyre szürkülő őszi világunkban különleges színfolt lehet a Szabadművelődés házában pénteken nyíló közös lakberendezői tárlat.

A leánynevét levető, most a megjegyezhetetlen, de legalább hosszú Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ nevű intézményben december 3-23.között mutatkozik be alkotásaival, terveivel öt hölgy. Kövi Tímea, Lengyel Zsuzsa, Szabó Anikó, Varjas Judit és Zelenai Eszter munkásságában mindenképpen közös a szép, az egyedi, a szemet gyönyörködtető.  A bútorokból, lámpákból, kerámiákból, ékszerekből álló közös tárlatot pénteken 18 órakor egy újabb alkotó, Zai Viktória enteriőrtervező nyitja meg.

„A szépség megtapasztalása szubjektív élmény” – vallja a Kövi Furniture alapítója, Kövi Tímea. A nemes fákból kézműves technikával dolgozó tervező esküszik a kifinomult eleganciára, letisztult bútorait gyakran egészíti ki bőrrel, például egy tároló láda, vagy étkezőszék esetében. A szívet melengető kifejezés Kövi Tímeánál nem puszta szlogen: mivel szívén viseli a szegény gyerekek sorsát, nyáron például a berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítvány támogatására ajánlotta fel egy csodaszép bútorát. A tervező fa iránti szenvedélye kerekkorából kelteződik, sokszor volt módja barkácsolni a nagyapai asztalosműhelyben. Mégis kommunikáció, majd turizmus szakon tanult, mielőtt végképp beszippantotta volna a belsőépítészet világa. Tíz, Münchenben és Sorrentóban eltöltött bútortervezői esztendő után végül hazaköltözött és megalapította saját bútorkészítő vállalkozását, amelyben egy asztalosmesterrel dolgozik együtt.

Lengyel Zsuzsával és jellegzetes kerámiáival e sorok szerzője a híres káptalantóti Liliomkert piacon futott össze. A fekete hajú, kedves mosolyú, a legtöbbször fehér, vagy kék ruhában árusító nő standjánál rengetegen álltak és csodálták a Balaton ezernyi színében pompázó tálakat, bögréket, szélcsengőket és egyebeket. Zsuzsa a saját győri fagyizóját hagyta el az új kreatív szerelemért, s autodidakta módon kezdett bele a kerámiába, s kísérletezte ki saját látványvilágát, amelyből az össze nem téveszthetően türkizes kék máz azóta szinte a saját védjegyévé vált. (A kék bögréket egyébként Fehérváron is meg lehet vásárolni a Menta Tea Shopban.)
 
Az ötösfogat egyetlen székesfehérvári tagja Szabó Anikó textiltervező, aki középiskolásként kezdett foglalkozni a szövéssel. Helyben és országosan is számos kiállítás résztvevője, tavaly például a Fehérváron ugyancsak nem ismeretlen Máder Barnával és Revák Katalinnal állított ki a városban.  A textildesigner számos projektet visz egyszerre, textilreluxái, újrahasznosított filc és gyapjú szőnyegei, fával kombinált faliképei mellett emlékezhetünk rá a májusi kortárs fesztiválok zászlóiról is, nem egyet ugyanis ő készített el a Fő utcára.

Varjas Judit díszítőfestőként, rajztanárként indult a pályáján, majd mind erősebben kanyarodott az üvegékszerek felé. A kemencében égetett, csodás színű szépségek mellett nem mondott le a faldíszítésről sem, egyedien glettelt felületeket is készít szállodáknak, közintézményeknek. A kiállításra ezúttal az ékszerekkel érkezik. 

Zelenai Eszter asztalosképzést követően horgonyzott le a saját tervezésű lámpabúráknál. Egyedi technikával alkot: fél milliméter vastag, így a fényt remekül áteresztő furnérlapokat hajlít meg kézzel, vagy emberi erővel működtetett hagyományos szerszámokkal különböző formákba, alakzatokba. Diót, bükköt és juhart használ – és kifejezetten odafigyel az ökoszemléletre is, vízbázisú ragasztókkal dolgozik,  a munkafolyamatok 99 %-nál pedig még áramra sincs szükség.

Képek forrása: facebook.com

Képek és videók