Programkereső

Így segíts jól Fehérváron

  • 2021.11.30.

A legjobb karácsony előtti adományozó akciók

Ilyenkor, az adventi időszakban megnövekszik a jótékonyak száma és több van kérésből is. Adományozhatunk hajléktalanoknak, szegény gyerekeknek, állami gondozottaknak, és még egy sor szociális célra. Mi most összeszedtünk egy pár városi kezdeményezést, a teljesség igénye nélkül.

Belegrai Tibor és Horváth Péter, illetve az Adni Jó Baráti Kör jó ideje viszi a városban az „Adni jó kupa” kezdeményezést magánszemélyként, számtalan nemes célra gyűjtöttek már a lakosság köréből sikeresen. A két elszánt úriember ezúttal nem kisebb célt tűzött ki, mint hogy gyűjtést, illetve futballkupát szervez egyszerre három célért is karácsony előtt: egyrészt a torna bevételéből 200 rászoruló gyermeknek szeretnének új játékot venni az ünnepekre, másrészt 200 családnak állítanának össze tartós élelmiszercsomagot, harmadrészt pedig – mint kiemelt támogatottnak - egy súlyos betegségben, ALS-ben szenvedő fiatal táci lány, Hajdara Hédi gyógykezelésére és gyógyulására is adományoznának. A kupát december 19-én  9 órától rendezik meg a MOL Fehérvár FC utánpótlás csarnokában.

December 11-ig tart az a gyűjtés, amely az idén ünnepek előtt a székesfehérvári kórházba is ellátogató bohócdokik munkáját támogatja. A cél, hogy a lakosság kis értékben édességgel, csokoládéval támogassa a gyerekek arcára vidámságot varázsoló „orvosok” tevékenységét. Székesfehérváron a Kégl György utcai Adore szépségszalonban gyűjtik az idevágó adományokat, kiegészítőként kifestőket és színes ceruzákat is szívesen fogadnak, hiszen ezek is megkönnyítik a gyermekek kórházi tartózkodását. Nem kérnek adományozni viszont télapócsokikat, hiszen a Mikulás addigra már visszatér állomáshelyére és plüssjátékokat se erre a célra adományozzunk! Kérdés esetén szívesen ad felvilágosítást a koordinátor Antalné Tünde ezen a számon: 06 30 978 8370.

Hagyományos, évek óta tartó karácsonyi gyűjtés a Baptista Egyházé, az ajándéknak szánt megtöltött cipősdobozokat a városban több helyen leadhatjuk, két konkrét gyűjtőpont a Széchenyi úti keresztény könyvesbolt, valamint az Öreghegyen, a Pozsonyi úton a Zöldbogyóka Játszókuckó és Bölcsőde. Néhány fontos tudnivalót viszont érdemes észben tartani: a cipősdobozok két részét kérik külön csomagolni, és az egész dobozt csak lazán átkötni, ugyanis a leadott csomagokat a tényleges ajándékozás előtt átnézik. Utóbbinak oka van, az elmúlt években sajnálatosan sok, gyermekek kezébe nem való, illetve lényegében hulladék tárgy került a dobozokba. 

A Heti Bevető fehérvári csapata idén is megszervezi a szokásos karácsonyi gyűjtőakcióját. December 17-ig várják a fehérváriak tárgyi felajánlásait – új fogkeféket, fogkrémeket, lisztet, cukrot, mosóport, étolajat, mézet, száraztésztákat, tusfürdőket, szappanokat, borotvákat, akár használt, de jó állapotú, tiszta törölközőket és konzerveket – a Könyvek Boltjába, az Ady Endre utcában. A szervezet önkéntesei a beérkezett adományokból a hagyományos módon nagyobb ajándékcsomagokat állítanak össze az általuk év közben folyamatosan meleg ebéddel és élelmiszeradományokkal támogatott rászoruló családok számára és szokásos ételosztásaik során átadják azokat.

Képek forrása: facebook.com és pexels.com

Képek és videók