Programkereső

Nincs is olyan messze az a vár…

  • 2016.05.18.

Mondjon bárki bármit, viszonylag kevés magyar város dicsekedhet várral, vagy kastéllyal a belterületén. És azzal a nézettel is érdemes leszámolni végleg, hogy a várépítészet valamikor a sötét középkorban véget ért. A fehérvári Bory-vár 2016-ban egyre inkább a helyi programkínálat helyszíneinek kihagyhatatlan eleme lesz. Olyan hely, ahol hagyományt teremtenek a visszatérő eseményekkel és új színfoltokat teremtenek a kínálatban eddig hiányzó programokkal.

   Aki volt már a Kortárs Művészeti Fesztivál egyik kiemelkedő rendezvényén, a Jam-Boryn, az tudja, hogy ezt az eseményt nem is lehetne máshol megcsinálni. A lépcsőfordulók, eldugott termek, meghitt terecskék, a sétálásra, de páholynak is alkalmassá váló teraszok és mellvédek és főképp a Bory-vár 100 oszlopos nagy udvara az a helyszín, ahol – fesztivál a fesztiválban jelleggel – megteremthető mindehhez egy különös, nehezen megfogható hangulat. Éjszaka pedig, amikor a lángok fényében különös rajzolatokat képeznek a tornyok és a szoborsziluettek, igazán mesés látvány a tűzzsonglőrök produkciója. Június 11-én délutántól érdemes lesz megint a Bory-vár felé venni az utat, leginkább, ha tehetjük, biciklivel, de ilyenkor a tömegközlekedés is kedvez nekünk, mert a programok végén az Öreghegyről be lehet utazni a belvárosig a fesztiváljáratokkal.

   Valamikor, még a jelenlegi zenekarigazgató kisfiú korában voltak már komolyzenei koncertek a várban, aztán ez a folyamat megszakadt, de idén újraéledhet. Június 2-án este ugyanis itt koncertezik az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. A vár másik nyári kiemelt programja a Múzeumok Éjszakája lesz június 25-én, amelyhez évről-évre csatlakoznak.

- Miután az idei esztendőben az újítókról, felfedezőkről szól majd ez a program a városban, mi Bory Jenőt, mint újítót szeretnénk bemutatni a látogatóknak, hiszen építészként ő maga is újító volt a beton alkalmazása terén. A munkásságát tekintve a mi programunk erre fókuszál majd, erre szeretnénk felfűzni a programunkat – mondja Bory Karolina, a Bory Alapítvány kuratóriumi tagja.

A vár legközelebbi kínálata pedig a május 21-i Családi nap lesz. Bár különböző szervezetekkel, pl. az Otthon Segítünk Alapítvánnyal a nyárelőn szoktak családi eseményt szervezni, a szombati nap fő közreműködője, a Bab Társulatot először keresték meg, egy nyertes pályázat nyomán. Ebben a formában ez lesz az első ilyen rendezvényük: az óriásbábos előadás mellett (amelynek nagyon jópofa kiajánlója szerint az előadásban a malac és a farkas fogja megvívni évszázados harcát) lesz verklis karaoke, ki lehet próbálni régi  népi (babos!) játékokat, és a jelenlévő népi iparművészek segítségével egy sor érdekes, értékes tárgyat is elkészíthetünk: agyagból, bőrből, merített papírból, mézeskalácsból, ismerkedhetünk tűzzománc technikával, vagy éppen csuhéval – igazán családbarát, 500 forintos belépőjegyek mellett. (A három év alattiak ingyen baboskodhatnak.) A családbarát megközelítés a programok összeállításánál amúgy is kiemelt szempont, derül ki Bory Karolina szavaiból.

- Hozzánk amúgy is nagyon sok kisgyermek érkezik, s bár a várban nem lehet futkosni, vagy mászni, érdekes módon itt nincs szaladgálás sem. Sok óvodás csoport érkezik hozzánk, nem csak a városból, vagy a megyéből, de távolabbról is. A kisebb gyerekeket is meg lehet fogni a látvánnyal, nagyon érdeklődőek. Szerencsére ebben az óvodapedagógusok is sokat segítenek, mi pedig a gyermekcsoportok látogatása utánra szoktunk kínálni a gyerekek életkorának megfelelő szaladgálós programot is kiegészítésként, hiszen tőlünk nincs olyan messze a Halesz-park, de egy Bory-vár látogatás után szívesen választják a gyerekek például a Koronás-parkot is.

   Mint Bory Karolina meséli, a városnéző kisvonat a legtöbbször tele van, mikor megérkezik a Bory-várhoz. A lassú, ráérősen nézelődős „vonatozás” szépen kapcsolódik az utána következő várlátogatás szintén szemlélődős, felfedezős hangulatához. Előfordulhat, hogy a vonatozók olykor egy-egy násznépbe is belebotlanak majd, hiszen a várat mindig is szívesen választották a polgári esküvők színhelyéül. Sokaknak pedig igazi szerelemhely a betonvár. Látva a 100 oszlopos udvarban nyíló rózsákat és más virágokat, ennek miértjét nem is érdemes firtatni. (Fotó: GeriFotó)