Programkereső

Retusált alak nem, tavaszi ruganyosság igen

  • 2017.03.28.

Tavasz. Nagykabát a naftalinban, az ember lánya tükörbe néz. Jesszusom. Hurkák, párnák, úszógumik, itt, ott – nagyjából mindenütt. Sportolni kéne. Meg fogyni. Csak az van, hogy messze már a január egy, amikor még tettünk ilyen fogadalmakat.
De mielőtt mozgásformát választunk, talán kezdjük az önbizalom-erősítéssel. És ezzel párhuzamosan próbáljunk ki egy pilates edzést – s hogy miért pont azt, erről kérdeztük Hegedűs Ágota pilates oktatót.

- Tavasztájt minden hölgy ellenállhatatlan vágyat érez a tükörbe tekintésre és jön a csalódott megállapítás: télen bizony feljött pár kiló, jó lenne fittebb, energikusabb is lenni. Ugorjunk fejest a közepébe, aztán a gyorsan jövő szép eredmények majd kárpótolnak a nehézségekért, vagy inkább a fokozatosság érvényesüljön?

- Ugorjunk fejest a pilatesbe, ami egyszerre erősít és nyújt is. Csak annak nem szoktam javasolni a heti többszöri edzést, aki soha nem sportolt, vagy éppen egy rehabilitációs szakaszban tart, esetleg nagy fájdalmai vannak. Ezekben az esetekben mindig megelőzi egy állapotfelmérés a rendszeres sportolást. Visszajelzések alapján aztán szépen be lehet állítani a test igényeinek, lehetőségeinek megfelelően az edzéseket. Semmi esetre ne kezdjünk el futni, ha az egész telet nasival az ölünkben töltöttük, várva a jó időt. Ám ha felpróbáljuk a tavalyi tavaszi ruháinkat és esetleg úgy érezzük, összementek az állásban, keressünk edzőruhát és kopogjunk be az edzőhöz! Amelyikük nem segít az egyéni igényekben, azt egész egyszerűen ott kell hagyni.

- De mit segíthet mindebben a pilates? Miért válasszuk éppen ezt?

- Először is azért, mert a téli párnácskákat nagyon gyorsan el lehet tüntetni. A múltkor például a mozi előtt vártam a lányommal, aztán odaköszöntem az egyik vendégemnek, akit a lányom elsőre nem látott, majd megkérdezte, hogy „melyik nő az”? Mondtam, nem nő, hanem férfi, és az, amelyik olyan klassz, sportos. És tulajdonképpen akkor esett le, hogy mindegyik vendégem fitt és jó alakú. Persze nem mindenki így érkezik, de nagyon hamar jelentkezik egy jó érzés - először az, hogy energikusabb leszel, utána megérkezik az erő is. Kicsivel később pedig látványos átalakuláson megy keresztül a test.

- Részint a testsúllyal, másrészt a petyhüdtséggel van sokaknak gondja. Te milyen mozgást vetnél be a kettős cél érdekében tavasszal?

- Először mobilizálni kell az izmokat, hogy funkciójában is jól működjenek. Ezután jöhet az erősítés. Mi többféle eszközzel dolgozunk (SMR-henger, fittball, softball, fitness circle), ami mind hivatott mindenféle izommunka elvégeztetésére. A henger a stretching mellett a narancsbőr eltüntetésére is kiválóan alkalmas. Mozgásból sokféle van. A sport legyen kaland, kihívás, és izgalom! Nem a legizgalmasabb a teremben izzadni, de például óra után az öltöző mindig pezseg. Természetesen ezeket az órákat ki lehet egészíteni szabadtéri mozgással, biciklivel, futással, sétával, kirándulással.

- A szakember nyilván árgus szemmel figyeli és észreveszi az utcán a rossz tartást is. Mi az általános véleményed a fehérvári helyzetről,a hölgyeknél tapasztalt kép alapján - most, hogy lekerültek a nagykabátok?

- Ó, én tényleg borzasztó vagyok, legszívesebben odamennék és helyére tenném a vállát, hátát, lábát. Korunkban az ülőmunka (hozzáteszem: én is sokat ülök a gép mellett) teljesen tönkre teheti a tartást, izmokat, és a csontozat is elváltozik ilyenkor. Rengeteg fiatal kezd nálam úgy, hogy „hááát, nyolc órát ülök a gépnél”, ilyenkor jön még hozzá némi stresszfaktor, és úgy érzi, mintha Jabba ülne a hátán. Egyébként most, hogy lekerültek a kabátok, rengeteg csinos nőt és férfit látni az utcákon. Üdék, fiatalok. Az edzettségi fokról nem tudok nyilatkozni, de azért a ruganyos lépteken látszik, hogy valaki sportol, vagy sem.

- Bikiniszezonra készülni pilatessel? Megvalósítható ez?

- Visszakérdezek: Megvalósítható a beachbody? Meg is válaszolom rögtön: természetesen. De, csak ha van egy egészséges testképünk és nem a magazinok retusált alakjaira vágyunk. Legyünk tisztában a korunkkal, alakunk sajátosságaival, az izmaink hadra foghatóságával. Magunkhoz képest persze, hogy lehet fantasztikus alakunk! Csak vegyük észre a változásokat. Legyen önbizalmunk! Mondhatjátok erre rögtön, hogy nem olyan könnyű az. Én meg erre azt tudom felelni kilenc év edzősködés után, hogy de. Kezdj csak el sportolni, gyere pilatesre! Majd meglátod, milyen szépen nyílik a világ. Csoda példákat tudnék mesélni.

(Fotók: portré: Harza Tamás,  edzőtermi kép:  Mobek Stúdió)