Programkereső

Kedves arcok Fehérvárról – KULCSÁR MÓNIKA

  • 2015.11.02.

Ki ne ismerné a Márkás Italok Boltját a Kossuth utcában? A hely hírnevét az első tulajdonos, B. Gyuri alapozta meg, aki egyszemélyes varieté műsorral kápráztatta el a betérőket. Énekelt, sztorizott, és aki látta, nem felejtette el bohém személyiségét. Gyuri távozása után is megmaradt a hely népszerűsége, nem utolsó sorban a kedves kiszolgálás miatt.
- Szeretek a Belvárosban dolgozni – meséli Kulcsár Mónika, a bolt egyik eladója – Egy nagyáruházban nincs személyes kapcsolat a vásárlókkal, itt viszont lehet beszélgetni. A betérők ezt tudják, érzik, mert nem vásárlókként, hanem kedves ismerősökként köszöntjük őket. Van tiszteletbeli pótnagymamánk, van, aki sütit hoz, karácsonykor tortát, és akkor együtt koccintunk. Két Laci dolgozik az eladótérben és két Móni.
     A gyerekeket különösen szeretjük. Az egyik kisfiú Laci apunak hívja a kollégámat, hozott is neki nejlonzacskóban egy megrágcsált sütidarabot. Büszkén adta át neki azzal, hogy: „Nézd, neked hagytam!” De volt olyan, hogy észrevettük: egy vásárlónk elhagyta az üzlet előtt az óráját. Felvettük és eltettük neki, hogy amikor újra jön, visszaadhassuk. Noha korábban gyakori vendég volt, egy év telt el mégis, mire ismét ellátogatott hozzánk. Megkérdeztem tőle: „Nem vesztette el az óráját?” „De igen.” „Hogy nézett ki?” – pontosan leírta az óra külsejét, a csatot, az aranyozást, és azt, hogy mennyire bántotta az elvesztése. A családjától újat kapott, de az már nem olyan. Ekkor elővettem az órát, és odaadtam neki. Az örömét nem felejtem el! A hölgy elmesélte, hogy nagyon beteg volt, ezért nem jött mostanában. Aznap még egyszer visszatért, hogy megköszönje, majd másnap is, és azt mondta: ”Nem tudok napirendre térni az eset felett, úgy örülök! Mert nem csak az órámat adták most vissza nekem…”
    Figyelem Móni arcát, a lelkesedését, és arra gondolok, hogy az igazi üzlet nem csak az üzletről szól.

Írta: Sohonyai Edit