Programkereső

Kimenni a karácsonyi vásárba

  • 2018.12.21.

A jelentős, híres, nagyvárosi adventi vásárokkal, a csillogással nehéz versenyezni, mégis évről-évre talpon van és kitartóan a belvárosi élet részét képezi a fehérvári karácsonyi vásár is. A hangulat pedig általában azoktól függ, akik azzal megtöltik a fabódékból álló vásárutcát.

Érdekesen van „bekötve” a fehérvári adventi forgatag: nappal, szürke fénytelenségben alig járnak a Fő utcai alkalmi bódésor tájékán, este viszont megélénkül a forgalom. Ehhez persze hozzájárul, hogy a legtöbbünk munkaidő után, már sötétedéskor ér rá, de valószínűleg az is, hogy az esti fényfüzérek kigyúlása, a Városház téri óriási fa esti csillogása sokkal vonzóbb és hangulatosabb.  Ilyenkor, a nap vége felé viszont az árusok fáradtabbak, fázósabbak már, érthetően. Az idei vásárban negyven zárt faházban és megannyi kecskelábú asztalon tudják kínálni portékáikat a Fő utcán, a Városház téren és a Liszt Ferenc utcában. Bár a szervező Városgondnokságnak nincs több fűthető faháza egyelőre, némely területeken zsúfoltnak érezhető az elrendezés, míg máshol érthetetlenül szellős – elkélne még pár házikó. Az szembeötlő, hogy bérlőik most is igyekeztek a lehető leghangulatosabban elrendezni a kis építményeken a dekorációkat – s ez legalább annyira vonzó lehet az arra járónak, mint maga a kínált termék.

A paletta évről-évre hagyományosnak tűnik, nincsenek nagy amplitúdók. Sajtkészítő, foltvarrók, bőrös, késes, virágkötő és megannyi kisebb-nagyobb ékszerárus váltogatja a helyben forró italokat, ételeket kínáló talponállókat. Ezek nélkül szintén nincs vásári forgatag – s általában többen is nyüzsögnek körülöttük, mint egy-egy termékes standnál. Sok szép részlettel találkozhatunk, ha közelebb megyünk: nekem például nagyon tetszettek azok az egyedi textil, hímzett, varrott kulcstartók, amiket a Püspöki Palota előtt kínálnak, egy Frida Kahloval kihímzettbe például igazán bele tudnék szeretni. De nagyon szép steppelt, varrott holmikat, babákat, párnákat, táskákat árul Varga Niki a Liszt Ferenc utcában a Faputtony bódéjában, vagy a színház előtt az egyébként a teátrumban dolgozó Németh Mariann, aki évek óta üvegékszereket készít.

Imádni valóak a kerámiából készített virágok, virágkosarak, üvegcsék és valószínűleg minden hölgy örülne egy ásványi karkötőnek, amely kis kapaszkodót jelenthet a hétköznapokban. A Szeretetházikót pedig mindenképpen érdemes útba ejteni, hiszen ünnepek előtt természetes vágyunk kicsit kifelé is nyitni, segítő szolgálatot vállalni, vagy valamelyik cipősdobozos, adománygyűjtő akcióban részt venni, egy-egy leadott ajándéktárggyal.
Kürtőskalácsosból viszont az idén már lehetne több – a hosszan kígyózó sorok láttán pedig mindenképpen felmerül az emberben, hogyhogy nem gondolnak még a kalácskészítők a táplálékallergiával élőkre, főként a gluténérzékenyekre? (Mert hogy egyébként van ere jó példa a kürtőskalács bizniszben, még ha csak elvétve is…). A hideg idő kétségkívüli terméksztárja persze a forralt bor és a puncs, a tea, a meleg lepény – ezekből jóval bőségesebb a kínálat. Nem tudni, mi vonz minket az utcai kajáldákhoz, még akkor is, ha otthon egyébként hegyekben áll a főtt étel – de egyszer szinte mindenki megkóstolja a fehérvári forralt italokat, s jól teszi. (Az idén én az eddig ízleltek közül egy fűszeres, aszalt szilvásra adnám a legtöbb pontot.)

Érdemes észben tartani, hogy mikor már a karácsonyi véghajrában az utolsó percre marad a csomagolóanyag beszerzése (bár környezetvédelmi okokból ezen a területen jobb lenne inkább minél takarékosabbnak lenni!), a belvárosi pavilonsoron még este is kényelmesen megvehetjük a díszes papírt, zsinórt. Nagyon kellemes közben karácsonyi dallamokat hallgatni és idén jól összehangolt a zenei kínálat, nem harsog minden hangszóróból egy Jingle Bell – a kisgyerekkel közlekedők szemében ez is piros pontot ér.

Számomra az egyébként rendben lévő adventi vásárral kapcsolatosan egyetlen firtatandó dolog maradt még: miért nem reklámozza – akár az árusokat és kínálatukat egyesével bemutató posztokban – a saját vásárát a szervező? (Vagy azon keresztül az otthont adó város?) Kerestem ugyanis az esemény saját Facebook-oldalát és csalódottságomra nem találtam. Jövőre érdemes lenne ezt is létrehozni.