Programkereső

Fehérvárbögre, Fehérvárcsoki, kacsafertályos kötény

  • 2019.07.15.

Avagy mit vigyünk haza a Királyok városából?

Meglehetős nyugalom honol a város szuvenírboltjában, a turisták főszezonjában, hétköznap délelőtt, így háborítatlanul gusztálhatom végig az üzlet kínálatát. A kék-fehér focis relikviák és tárgyak félszobája mellettiben még számos jópofa Fehérváros cucc kelleti magát a polcokon és vitrinekben. Ha messze földről érkezett turista lennék, hamarjában nem is tudnék választani.

Az Országalma printelt fotójával díszített ruhadarabról, vagy táskáról egyelőre csak álmodozom, de addig is körbe néztem, mit kínálnak a turisztaszezon közepén a turistáknak Fehérváron? Az erre a célra (is) létrehozott fehérvári ajándékboltban az alábbi jópofaságokat szúrtam ki, a teljesség igénye nélkül:

1.    Székesfehérváras legyező. „Must have” nyári darab, komolyan nem is értem, a nyári belvárosi eseményeken miért szenvedünk tikkadtan, mikor ilyen frappáns és praktikus kis darabokkal hűsíthetnénk magunkat. Ráadásul az ára is kedvező.

2.    Országalmás hátiszütyő. Nádi Bogi tervező imádni való pufók Országalmájával díszített színes zsákocskák, melyekbe minden szükséges kellék belefér egy esti fehérvári sétához, és garantáltan senkit sem hagy mosolytalanul!

3.    Papírszívószál a zero waste jegyében! Környezettudatos turista manapság már nem nyúl műanyag szívószál után, s kicsit fura, de üdvözlendő újítás, hogy éppen egy helyi jellegű ajándékboltban kaphatunk efféle alternatív eszközöket. Igaz, ez is hulladék lesz, miután kiszürcsölte vele az ember a rozéját valamelyik fehérvári borteraszon, de legalább lebomlik.

4.    Buborékfújó a la Koronás park. Nem csak a gyerekek kedvence lehet, személy szerint szívesen vonulnék ezzel a Koronás park motívumaira hangolt tarka kis buborékfújóval a Királyi napokon is. A kis kellék egyelőre nem állít elő piros-kék szappanbuborékokat, de ami késik, nem múlik.

5.    Székesfehérvár szelet. Akár hiszed, akár nem, ez tényleg csokoládé, piros papírban, Mujkóval, Szent Istvánnal, Bazilikával, Prohászka-templommal. Megkóstoltuk, amúgy semmi extra, kis tömege miatt viszont legalább nem lesz hatalmas bűntudatod, hogy hamar eltüntetted.

6.    Kacsafertályos-receptes kötény. Ez hatalmas királyság, mert ha kedved támad megsütni a híres kacsafertályat Kati néni után szabadon, csak el kell olvasnod, mi van a pocakodra írva. A nevezetes fehérvári étek pontos műleírását ugyanis szóról-szóra megjelenítik ezen a szép, pasztellszínű konyhai ruhadarabon. (Kéne hasonló a Lecsófesztre is – a szerk.)

7.    Az 583. kulcstartó, de ez most fehérvári. Ez most tényleg cuki: apró kék gombra hasonlít és a Prohászka-ligetben felállított Szfvár fotóhelyet idézi, így, ha bármikor kimenne a fejedből, honnan is jössz, csak rá kell pillantanod a kulcstartódra.

8.    Piros napszemcsi. Über-retro paradicsomszínű darab, a megfelelő felirattal, nélkülözhetetlen. Székesfehérváron ugyanis (majdnem) mindig süt a nap.

9.    Póló. Ha végképp nincs más ötleted, vigyél magaddal Fehérvárról egy fehérvári pólót, vagy ajándékozz egy ilyet az itt turistáskodó ismerősödnek. Ha nem viseli, majd alszik benne, mert hálóink nagyságú darabokat is árulnak.

+ 1. Aranyszínű, zsugorított Országalma levélnehezék. Zsebben, ha tartod, nem ajánlott a Csónakázótóba ugrani, mert még lehúz.

 

Képek és videók