Programkereső

Vidd „szervízbe” a párkapcsolatodat – indul az újabb csoport!

  • 2019.09.20.

Valószínűleg meglepődnénk, körbe nézve a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Ambulancia több éve működő párkapcsolati szervízcsoportjának egy-egy beszélgetős találkozásán. Ugyanis nem csüggedt, kilátástalan házasok gyülekezetét találnánk: résztvevője a csoportnak szingli, friss házas, nagyszülő-házaspár is. A generációk és nézőpontok sokfélesége kifejezetten jó tapasztalásokat hozott az elmúlt években a kezdeményezőknek és a résztvevőknek egyaránt. Szeptember 23-án pedig indul a következő csoport, lehet csatlakozni.


Mit látunk a filmekben? Valamilyen cselekménybe burkolva a két főszereplő minden problémán felemelkedve szerelmesek lesznek egymásba, majd összeházasodnak, s boldogok. S itt a történet véget is ér. Mi történik a boldogító igen után? Egyáltalán: tényleg így történik a való életben? Minden akadály legyőzhető? Mindegy, hogy ki milyen háttérrel érkezik a kapcsolatba? Mindegy, hogy ki milyen neveltetést, muníciót kapott?  Bőven elég a szerelem?

S mit látunk még az életben? Fogyasztói társadalommá cseperedtünk. Elromlott, nem a legújabb modell, cseréld le, dobd ki. Sajnos ez a párkapcsolatokra is érvényes. Sokszor találkozunk olyan esetekkel, hogy szimplán egy normatív krízisről van szó az egyén életében, de ő azonnal szakít, új társat keres, hiszen ahol probléma van, az már nem lehet a nagy Ő, hiszen a filmekben is boldogon élnek, míg meg nem halnak, minden problémán felülemelkednek.

A Rév Szenvedélybeteg-segítő Ambulancia 1997-ben kezdte el munkáját Székesfehérváron. Elsődlegesen az alkohol-, nikotin-, gyógyszer-, kábítószer-, játékfüggőségben élők és hozzátartozóikkal foglalkoznak. Az utóbbi évek statisztikái, eredményei miatt egyre jobban bevonódnak a családi életre nevelés témakörébe, illetve a családi élet fontosságába. Ahogy ők mondják: Minden a családban kezdődik. Jó, de a problémák azonosítása után hogyan lehet ezt átadni az érintetteknek?


- A pesti Karitász felkérésére kezdtünk bele, azzal a tudattal, hogy a fővárosi jó tapasztalatok és sikerek után működhet egy ilyen foglalkozás-sorozat Székesfehérváron is – meséli a kezdetekről Keresztesi-Dávid Renáta.

A budapesti Katolikus Karitász pszichoedukációs csoportvezetői képzést indított párkapcsolati témakörben, ezen a fehérvári ambulancia minden munkatársa részt vehetett. A képzést kettős csoportvezetéssel Dr. Váry Annamária klinikai szakpszichológus/ pszichoterapeuta, valamint Márton Andrea szociológus, szakvizsgázott szociális munkás, csoportterapeuta és családterápiás szakember tartották. Ez a képzés, az előző évek tudásával együtt már elégnek bizonyult, hogy Renátáék egy 12 alkalmas pszichoedukációs csoportot indítsanak a királyok városában, Párkapcsolat szervíz címmel.
De mi is az a pszichoedukáció? Röviden: ismeretátadás. A munkatársakhoz forduló kliens a saját problémájáról pontos információkat, ismereteket kap. A pszichoedukációs csoportok legfontosabb összetevői: nyitottság, interaktivitás, önreflexió.

- Nagyon jó társaság jött össze, voltak friss házasok, sok éve házasságban élő párok és szinglik is (ugyanis a cím megtévesztő, nem csak párokat várunk, hanem bárkit), s mindenkitől olyan jó visszajelzést kaptunk, hogy látszott, ezt folytatni kell. A kezdeti csoporthoz újabb emberek csatlakoztak, de megmaradt a „kemény mag” is, így a tematikán mindig változtattunk, hogy aki folyamatosan jár az alkalmakra, annak is tudjunk újat mondani. Sok kérdést érintettünk már eddig is. Pl. ki miért választotta éppen a párját? Mit hoztunk otthonról és milyen sémákat követünk? Hogyan tartható meg a szerelem? Fókuszálunk a kommunikációra, a stresszkezelésre is.

A kezdeti óvatos tapogatózások után a hangulat egyre inkább laza lett a csoporton belül, de senkinek sem kell kényszert éreznie arra, hogy magáról meséljen. Renáta szerint a generációs különbségek csak jót tettek a csoportnak, mert az idősebbek a maguk józanságával és élettapasztalatával sokat segítenek, ám ők is készek rácsodálkozni és befogadni a fiatalabbak friss, természetes szemléletmódját. Aki a hatalkalmas csoportsorozaton belül nem szívesen nyílik meg teljesen, annak a szervezők egyéni konzultációt is tudnak biztosítani.

Automatikusan, egycsapásra senkinek sem lett még jobb a házassága, a befektetett munka nem úszható meg. A szervezők célja többes: rövid távon a résztvevők választ kapjanak párkapcsolati problémáikra, megértsék azokat és képesek legyenek a változtatásra, ha szükséges. Cél az is, hogy felismerjék, ha ezen a területen szakmai segítségre van szükségük. Hosszabb távon pedig párkapcsolati kérdésekben tegyenek szert önreflexióra, fejlesszék önreflexiós képességüket és ezáltal váljanak képessé kielégítő és tartós kapcsolatok létesítésére.  
A párkapcsolati szervíz-csoport fontossága nem szorul különösebb magyarázatra. Napjainkban egyre többen vallják, hogy nem könnyű megfelelő társat találni és tartós, örömteli kapcsolatot kialakítani. Ezt a véleményt a házasságkötési hajlandóság csökkenése és a válások magas aránya is alátámasztja.

A szerviz szeptember 23-án 17 órakor a Gyümölcs utca 14. alatt kezdődik, a hat alkalmas sorozat ingyenes, de jelentkezni kell rá – információk a szervezet honlapján és Facebook-oldalán is találhatók hozzá.