Programkereső

Túl a szürkén egy pasztell, jókedvű világ

  • 2016.02.01.

Útban a kenyérboltba gyakorlatilag megtorpantam az üzletsoron az egyik portál előtt és jó sokáig ott is cövekeltem: odabent ugyanis nagyon színes, „jaj-ez-nekem-is-kéne-otthonra” lakberendezési tárgyakból összeállt, jópofa formákkal, tárgyakkal vonzó világ hívogatott befelé.

Míg odakint szürke jegesség, odabent pasztellrózsa és égszínkék virágfelhő és lampion. Míg az utcán pocsolya és szitáló köd, a boltban halvány és erős sárga kaspók, étvágygerjesztően zöld tálkák és vázák, habos-babos rózsaszín szalagok és lámpások tarka egyvelege. Miközben testünk-lelkünk vágyakozik, hagyjon már békén minket a hideg évszak, ezen a negyvenöt négyzetméteren vadul vidul a tavasz. A pult mögött határozott tekintetű fiatal nő, és mit ad az ég: még az üzlet számítógépe is égszínkék.

Szabó Bernadett családja évekig árult a fehérvári virágpiacon, az eredetileg budapesti Betti sokat segített, virágok és lakberendezési tárgyak, kiegészítők nagykereskedését működtették, míg ő rájött: családosként, két gyermekesként nem akar egy életet leélni kamionban ülve, reggel a még nagyobb nagykerbe utazva áruért, este hazaesve, a gyerkőcöket alig látva. Az immár évek óta Fehérváron élő Bettiék vettek egy nagy levegőt és belevágtak az eredeti üzlet nyomán szintén Florealnak nevezett boltba, amelyben a berendezés és az árukínálat is teljes egészében a tulajdonosnő ízlését és szorgalmát bizonyítja.

–  Persze a trendeket is figyelni kell – szögezi le Betti. –  De alapvetően olyan darabokat szeretek megmutatni a vásárlóknak, amelyeket én is szívesen hazavinnék, vagy amiket szívesen kapnék másoktól ajándékba.

Az üzlet bútorzata is Betti-sikk. Begyűjti a család, az ismerősök régi nagyi-konyhaszekrényeit, komódjait, polcait és ecsetet ragadva pasztellre pingálja azokat. Remekül illenek az enteriőrbe, mintha egy francia vidéki stílust bemutató magazin fotózásán járnánk. Betti az általa durva színeknek nevezett harsánypinket, vadsárgát is szereti, az idei tavaszi lakásdekoráció, az asztal díszítése sokféle stílust megenged majd, de a hagyományos pasztellszínek társításával sem tévedhetünk. A tárgyakat egy óriási, 5000 négyzetméteres kiállítótérben rendezett hollandiai tematikus vásárról gyűjti be, de kutat a hazai kereskedőknél, a neten is és jó ízléssel válogatja össze a fehérvári vásárlóknak szánt darabokat.

–  Én nem szeretem a telet, alig várom, hogy jöjjön a tavasz és úgy gondoltam, az üzlettel is ezt hirdetem, így igyekszem némi színt lopni a vásárlók életébe – ez az akár üzletpolitikaként is felfogható mondat jól jellemzi az ajándékboltot, amely kirakata előtt már a karácsonyi ünnepek előtt is sokan álltak meg, rácsodálkozva a jópofa, színes tárgyakra. Betti több évre előre kell kézben tartsa elképzeléseit, néhány hét múlva már a 2016-os karácsonyi darabokat kezdi rendelni és tudja, mik lesznek a nyár színei az idei lakberendezésben.

Így míg odakint még javában markában tart minket a tél, van egy hely a városban, ahova belépve csipetnyi tavasszal találjuk szembe magunkat, akár inspirációkat akarunk gyűjteni, akár tárgyakat.