Programkereső

2LIFES Fehérváron: kezdj bele a saját „reuse” típusú életedbe!

  • 2020.01.31.

Megvolt az Európai Unió által támogatott fenntartható szemléletmódú nagy projekt, a 2LIFES székesfehérvári első projekttalálkozója január közepén. A Vállalkozói Központban olyan helyi kreatív vállalkozások képviselői ültek le egy asztalhoz, akik tevékenységükben már megkezdték, vagy akár meg is valósították az újrahasznosító szemléletmódot, s igyekeznek minimálisra csökkenteni a vállalkozásból adódó ökológiai lábnyomukat is.

Kép forrása: Kecskés Tímea

Hogyan legyen használati tárgyainknak második élete? – teszik fel a fehérvári kezdeményezők a nagyon hasznos kérdést az 1. projekttalálkozóról készített összefoglaló videó elején. Az Unió által támogatott 2LIFES program éppen erről szól: megváltoztatni az emberek egyelőre egyszerhasználatos szemléletmódját, vagy ha már elkötelezettek a reuse mozgalom iránt, ötletekkel, jó gyakorlatokkal és támogatási formákkal megerősíteni őket abban. De a program elkötelezett abban is, hogy a helyi döntéshozókat is segítség az ide vágó kezdeményezéseknél. A helyi 2LIFES csoportot ezúttal 16 vállalkozó részvételével megalakították, de a folytatás sem várat sokáig magára: márciusban, az újabb alkalmon várják a további csatlakozókat a programhoz.

De mi is pontosan a reuse szemlélet és miért is fontos ez nekünk, Fehérváron is? A termékek egy bizonyos élettartamon belül hamar tönkremennek, ezt mindannyian tapasztaltuk már, ha vásároltunk egy porszívót, vagy laptopot. Ugye, hogy volt már olyan érzésünk, mintha a gyártók készakarva belekalkulálnák az áruikba a gyors tervezett elavulást is, csak hogy minél előbb újat vehessünk, jó sok pénzért? A reuse szemlélet gyökeresen szakít azzal az eddig megszokott magatartással, hogy ha valami elromlott, vagy kissé elavult, vagy éppen kijött a legeslegújabb verziója, akkor gyorsan szerezzük be. Helyette arra koncentrál, hogy a kisipart és a szolgáltató szegmenst újra felemelve vigyük meghibásodott készülékeinket szakemberhez, inkább javíttassuk meg! Ha felesleges élelmiszerünk keletkezik, a kuka helyett ajánljuk fel, akár egy saját magunk szervezte újrahasználati csoportban! Megunt ruháinkat pedig akár a végtelenségig – gyakorlatilag a szétfoszlásig - bent tudjuk tartani az Európa által jó ideje preferált körkörös gazdaságban, hiszen eladományozhatjuk, átszabhatjuk, de még a legkisebb darabjait is eljuttathatjuk olyan kreatív szervezeteknek, amelyek kifejezetten egy alapanyagból, pl. farmerből készítenek hétköznapi használati tárgyakat. Ilyen vállalkozás képviselője volt az első találkozón az OldBlue márkától, vagy az igazán különleges Zokni Csereprogram.

A reuse szemléletet Fehérváron is elterjeszteni, majd megerősíteni szándékozó 2LIFES Interreg program a már működő külföldi példákat is bemutatja itthon, ebben helyben projektgazdaként a KDRIÜ Nonprofit Kft. munkatársai lesznek az érdeklődők segítségére. A társaság honlapján máris elkezdett tartalommal töltődni az a kulturális és kreatív ipari platform, amely összegzi és bemutatkozási lehetőséggel is ismertebbé teszi a helyben a kreativitásukat a fenntarthatósági szempontokkal is ötvöző vállalkozásokat és kezedményezéseket.