Programkereső

Még egy hónap a nyárból – de mi legyen a gyerekkel?

  • 2021.07.30.

Aktivitások és programok kicsiknek és nagyobbacskáknak

Hihetetlen, de a nyár kétharmada elröppent – az általános iskolások, kamaszok számára valószínűleg inkább elrohant. De a gyermekes dolgozó szülők előtt még mindig van egy hónapnyi idő, amikor meg kellene oldani a gyerekek felügyeletét, értelmes foglalkoztatását. Körbe néztünk a helyi kínálati palettán, milyen táborok, programok állnak rendelkezésre az utolsó nyári hónapban az érintett korosztály számára?

Kép forrása: Pexels.com 

Bár a vallásosság, a hitélet értelemszerűen nem minden család hétköznapjainak része, de ha valaki ilyen táborba küldené szívesen a gyerkőcét, megtalálja a számítását Fehérváron. A Dávid Sátora Gyülekezet Székesfehérvár ugyanis Biblia-tábort szervez 2021. augusztus 9. és 13. között a városban, a helyi önkormányzat támogatásával, rászoruló gyermekek számára. A Maroshegyen, a Nyárfa utcában levő Lehetőségek házában minden nap sok játékot és aktív kikapcsolódást ajánlanak az érintett alsós általános iskolás gyerekeknek, Isten megismerésének alapján. A tábort már többedszerre rendezik meg – napközis jellegű lesz a hét, azaz 8-17 óra között lehetnek ott a gyerekek, ami a dolgozó szülőknek nagy könnyebbség. Különösen vonzó lehet a táborkínálatban meglepően kedvezőnek tűnő ár is, a tábor díja ugyanis egy személynek öt napra 15.000 Ft, amely tartalmazza a háromszori étkezést (tízórai, ebéd, uzsonna) is. Ráadásul, amennyiben valaki saját maga gondoskodik az étkezéséről, úgy a tábor mindössze 5.000 Ft-ba kerül!

-A gyerekek játékosan, csodákon keresztül fogják megismerni a Biblia kevésbé ismert szereplőit is. Beszélgetünk bibliai értékrendekről és persze sokat fogunk a szabadban is mozogni. Jó időjárás esetén egy nap strandra megyünk, a többi napot a Lehetőségek Házában és a szomszédos játszótéren töltjük – sorolja a kínálatot Paulinusz-Beck Boglárka szervező - akitől bővebb információt a 30/222 8058-os számon kérhetnek az érdeklődők, a jelentkezést pedig digitálisan is megtehetjük.
  
Szintén a táborozásért súlyos tízezreket kifizetni nem tudó családok számára lehet kedvező lehetőség a városban szerveződő digitális tábor, amelyet az Új Lehetőség Alapítvány kezdeményezett. 

-Az Alapítványnál hisszük, hogy minden gyermek és felnőtt képességei, készségei, kompetenciái, személyisége fejleszthető, tudása gyarapítható. Küldetésünk és feladatunk, hogy mindenkit segítsünk, támogassunk egy sikeres életbe vezető úton elindulni, azon haladni – áll a szervező dr. Deák Róbert ajánlásában. Ez a lehetőség annyiban más, hogy aktívabban épít a szülőkre is, két szülői fórumból, a gyerekeknek szóló egyhetes napközi jellegű foglalkoztatásból, valamint közös délutáni családi záróprogramból áll. Az „Adjunk jövőt gyermekeinknek" című pályázata keretében támogatást nyert "Digitális Jövő" elnevezésű komplex programban a táborozás a gyerekeknek valóban nagyon olcsó: tízezer forint, az étkezéssel együtt. Megugrandó feltétel viszont a saját digitális eszköz (laptop, notebook, okostelefon) megléte, mert a szervezők a szerény keretek között legfeljebb 1-2 plusz eszközt tudnak biztosítani a leginkább rászoruló gyermekeknek. A táborra Fehérváron augusztus első hetében kerül sor a szervezet Jancsár utcai központjában, s a szervezet honlapján keresztül lehet jelentkezni rá. 

De mit kínál még a tábor?

A táborban résztvevő gyerekek szüleinek szervezett fórumsorozaton a gyerekek által természetesnek vett online világ működéséről, előnyeiről és veszélyeiről lesz szó, kitérve a következőkre:

- a torrent és a fekete web működése;

- az internetes zaklatás és szexuális zaklatás formáiról, jeleiről, illetve arról, hogy probléma esetén hogyan -segíthetnek a felnőttek a gyereknek;

- fiatalok internetezési szokásai;

- a közösségi média hatásai és veszélyei;

- a Mesterséges Intelligencia aktuális állása.

Ezen ismeretek birtokában a felnőtt generáció amellett, hogy jobban eligazodik, boldogul a digitális világban, a fiatalokat is könnyebben megérti, illetve szükség esetén hatékonyabban tudja tanácsolni őket az internet adta lehetőségek felelősségteljes használatában.

A napközi tábor célja a résztvevő fiatalok digitális kompetenciáinak fejlesztése a digitális világ több területét érintve. Az idén a tábor egyik célja megismerkedni a 3D nyomtatással. A gyerekek megtanulnak 3D modelleket tervezni és azt, hogy hogyan lesz ebből kinyomtatott példány. Hétvégére a rendelkezésre álló 3D nyomtatót megtanulják saját maguk is kezelni. Az online és az offline világ hatásait is megvizsgálják a résztvevők, s szó lesz a Mesterséges Intelligenciáról is, de játszótérre, labdázni és sétálni is mennek majd a jelentkező alsós gyerekek.