Programkereső

Hogy kerek legyen a világ

  • 2017.10.11.

Ha valamelyik érzékszervünk nem működik rendesen, félembernek érezzük magunkat. Gondoljunk csak bele, milyen rossz, ha nem látunk vagy hallunk rendesen, vagy netán nem érezzük a sós vagy épp az édes ízeket. Október a Látás Hónapja, az optikák különböző akciókkal készültek ennek apropóján, így Fehérváron is.

A látás világnapját 2000 óta rendezik meg október második csütörtökjén. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet arra a tényre, hogy a vakság 80%-a megelőzhető, illetve gyógyítható. Ha időben felfedezzük ugyanis a betegséget, kezelhető, legyen szó akár zöld hályogról, cukorbetegség okozta szövődményekről.

2005-ben indult el az egész Európában egyedülálló „Látás Hónapja” nevet viselő kezdeményezés. A Magyar Látszerész Szövetség és az optikai szakma közös programsorozata arra hivatott, hogy meggyőzze a lakosságot arról, legalább ebben az egy hónapban vegyenek részt egy látásvizsgálaton. „A világ nem alkalmazkodik látásunkhoz. Lásson tisztán Ön is!” – ez az idei programsorozat mottója.

Ősszel pedig különösen aktuális a probléma. Idén eddig szerencsések voltunk, viszonylag szép őszi időnk volt. Azonban lassacskán beköszöntenek a ködös hosszú esték és reggelek, akinek pedig a látása egyébként sem tökéletes, annak még zavaróbbak lesznek ezek a látási körülmények, főleg, ha volán mögé ül. Akinek a látásával problémák vannak és autót vezet, az egyenlő egy időzített bombával. Ezért is veszik szigorúan a jogosítványnál a látásélesség vizsgálatot.

Ennek ellenére megdöbbentő a statisztika: szerte a világon az autóvezetők 23%-ánának van korrigálatlan látásproblémája, tehát gyakorlatilag minden 4. gépkocsivezető nem lát tökéletesen.

Érdemes kihasználni az országos programsorozat nyújtotta lehetőségeket, az optikák ugyanis ingyenes látásvizsgálatra várnak ilyenkor mindenkit és jelentős kedvezményekkel is kecsegtetnek. Szemüveget hordani pedig nem ”ciki”, megannyi szín és forma közül válogathatunk, bátran válogassunk a merészek darabok közül is, ma már ugyanúgy öltözteti viselőjét, mint egy kalap vagy egy csinos blézer.

Országszerte közel 250 optika vesz részt az akcióban, de Fehérvár is csatlakozott a kezdeményezéshez, ahogyan a tavalyi évben is. Íme, a lista:

  • András Optika (Kossuth utca 15.)
  • Annex Optika (Megyeház utca 1.)
  • Cserta Optika (Madách utca 1, Távirda utca 25.)
  • Myra Optika (Rákóczi utca 14-16.)
  • Ofotért Optikai Szaküzlet (Fő utca 3.)
  • Pannon Optika (Móricz Zs. utca)

Idén a kampány fókuszában a száraz szem hatékony kezelése áll. A száraz szem a második leggyakoribb panasz, amellyel a páciensek a szemészeti rendelőket felkeresik. A kontaktlencse viselőket sok esetben ez a probléma kényszeríti a lencseviselés felfüggesztésére. Civilizációs betegségnek tartják, vizsgálatok szerint a számítógépek, a táblagépek, az okos telefonok használatának terjedése, a szennyezett városi levegő is okozója lehet. 

LM